Na hlavný obsah

Pri pobreží Jemenu poškodil výbuch nákladnú loď

Jemenskí povstalci od vlaňajšieho novembra opakovane útočia na lode v Červenom mori a okolitých vodách.

Jemenských povstalcov húsíov podozrievajú z ďalšieho útoku na loď v Červenom mori. Správy o poškodení plavidla prišli v noci na pondelok (19. 2.) po tom, ako americká armáda potvrdila ďalšie nálety na ciele húsíov. Informovala o tom agentúra AP.

Na lodi plaviacej sa pod vlajkou Belize vznikli škody po nedeľňajšom výbuchu v jej „tesnej blízkosti“, uviedlo operačné stredisko Britskej organizácie pre námorný obchod (UKMTO). Posádka bola podľa neho v poriadku.

Súkromná bezpečnostná firma Ambrey informovala, že nákladné plavidlo registrované v Británii a prevádzkované libanonskou spoločnosťou smerovalo zo Spojených arabských emirátov do Bulharska. K útoku došlo v prielive Báb al-Mandab, spájajúcom Červené more s Adenským zálivom.

Jemenskí povstalci od vlaňajšieho novembra opakovane útočia na lode v Červenom mori a okolitých vodách, čo odôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy. Ohrozuje to lodnú dopravu na kľúčovej obchodnej trase medzi Áziou, Blízkym východom a Európou.

Armáda USA v nedeľu večer oznámila, že uskutočnila ďalších päť vzdušných úderov na vojenské ciele húsíov. Zamerané boli na mobilné protilodné strely, bezpilotný čln s výbušninami a podmorský dron – prvý, ktorý povstalci nasadili od konca októbra minulého roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet