Na hlavný obsah

Húsíovia opäť útočili na americkú loď. Tvrdia, že ju zasiahli, USA uviedli opačné tvrdeni

Rakety mali však dopadnúť blízko lode.

Húsíovia opäť útočili na americkú loď. Tvrdia, že ju zasiahli, USA uviedli opačné tvrdeni
Americká loď, ktorá sa stala terčom útoku dronu s bombou vypusteného Húsíjmi. Foto: TASR/AP

Iránom podporované milície jemenských Húsíov vo štvrtok (18. 1.) neskoro večer vypálili dve protilodné balistické strely na tanker vo vlastníctve USA. Húsíovia nimi nespôsobili žiadne zranenia ani škody. Uviedla to v piatok (19. 1.) agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie americkej armády. Podľa nej rakety dopadli do vody blízko plavidla.

Ide o posledný incident v rámci rastúceho napätia v Červenom mori. Konflikt narušil celosvetový obchod a vyvolal obavy z prerušenia dodávok. Na sociálnej sieti X to uviedlo regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM.

Húsíovia, ktorí ovládajú väčšinu Jemenu, sa už vo štvrtok prihlásili k zodpovednosti za útok. Tvrdili, že na loď Chem Ranger zaútočili protilodnými strelami, ktoré spôsobili „priame zásahy“.

Monitorovacia služba TankerTrackers.com na sociálnych sieťach uviedla, že „pomerne malý chemický tanker vyplával z prístavu Džidda v Saudskej Arábii do Kuvajtu. Jeho systém AIS“, ktorý udáva presnú polohu plaviacich sa plavidiel, však „bol (v utorok 16. 1.) pred pokračovaním na juh okolo Jemenu vypnutý“.

Húsíovia vyjadrujú solidaritu s Palestínou

Útoky Húsíovcov na lode v Červenom mori a jeho okolí už niekoľko týždňov spomaľujú obchod medzi Áziou a Európou a znepokojujú veľmoci v rámci eskalácie vojny v Gaze. Húsíovia tvrdia, že útokmi vyjadrujú solidaritu s Palestínčanmi.

Na tých v Pásme Gazy útočí Izrael v odvete za teroristický útok radikálneho hnutia Hamas zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo 1 200 ľudí. V Gaze bolo podľa miestneho ministerstva zdravotníctva pri izraelských úderoch zabitých na 24-tisíc ľudí.

Od minulého týždňa Spojené štáty podnikli údery na ciele spojené Húsíjmi v Jemene a tento týždeň oznámili, že jemenských povstalcov znovu zaradia na zoznam globálnych teroristických skupín. Prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že letecké údery budú pokračovať, aj keď pripustil, že útoky na lodnú dopravu sa im zatiaľ nepodarilo zastaviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet