Na hlavný obsah

Prezidentka chce zakročiť proti novele Trestného zákona: Aké má možnosti a vie jej účinnosť oddialiť?

Prezidentka tvrdí, že novela je zlou správou pre Slovensko.

Prezidentka chce zakročiť proti novele Trestného zákona: Aké má možnosti a vie jej účinnosť oddialiť?
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Martin Baumann

Prezidentka Zuzana Čaputová tvrdí, že prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Mrzí ju, že poslanci vládnej koalície nevypočuli hlasy verejnosti ani odbornej obce. Zváži preto všetky možnosti na dosiahnutie toho, aby zákon nenadobudol účinnosť.

Po doručení schváleného zákona má hlava štátu 15 dní na to, aby sa rozhodla, či využije svoje právo veta a vráti tento schválený zákon na opätovné prerokovanie s pripomienkami alebo či ho podpíše, priblížil ústavný právnik z Právnickej fakulty UK v Bratislave Vincent Bujňák.

Na to, aké možnosti má prezidentka po prijatí novely Trestného zákona sa v Správach :24 pýtala redaktorka RTVS Monika Maťová ústavného právnika:

Predpokladá sa, že prezidentka Čaputová využije svoje právo veta. V takejto situácii bude novela zákona ešte opätovne predmetom rokovania parlamentu a parlament bude rokovať o pripomienkach hlavy štátu.

„Keď prelomí veto aspoň 76 poslancami NR SR, tento zákon nejde automaticky do zbierky zákonov na vyhlásenia. Stále sa však musí umožniť hlave štátu, aby povedala či ho podpíše alebo nepodpíše. Ak by povedala, že ho nepodpíše, tak potom sa publikuje v Zbierke zákonov aj bez jej podpisu a keď ho podpíše, tak potom tam bude aj s jej podpisom,“ dodáva Bujňák.

V tomto medziobdobí je možné podať návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov na Ústavný súd SR.

„Je to dôležité kvôli tomu, že podľa ústavy môže Ústavný súd pozastaviť účinnosť napadnutého predpisu. Robí tak výnimočne. Všeobecným pravidlom je, že Ústavný súd ponecháva tú účinnosť. Výnimočne, ak by napríklad hrozil vážny nenapraviteľný následok, tak pristúpi k tomu, že pozastaví účinnosť zákon,“ vysvetlil Bujňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko