Na hlavný obsah

Prezidentka Čaputová zváži všetky možnosti, aby novela Trestného zákona nenadobudla účinnosť

Jej prijatie označila ta zlú správu pre Slovensko.

Prezidentka Čaputová zváži všetky možnosti, aby novela Trestného zákona nenadobudla účinnosť
Archívna snímka - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Foto: SITA/Jana Birošová

Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Tak reagovala prezidentka SR Zuzana Čaputová na prijatie novely Trestného zákona. Považuje za neakceptovateľné, aby sa zmeny, ktoré novela obsahuje, prijali „bez riadneho legislatívneho procesu“. O zmenách sa rozhodovalo v skrátenom legislatívnom konaní.

„Vzhľadom na uvedené dôvody preto zvážim všetky ďalšie možnosti svojho postupu, a to s jediným cieľom, aby tento zákon vôbec nenadobudol účinnosť,“ uviedla hlava štátu vo vyhlásení.

Aké sú možnosti prezidentky, ktorými môže zabrániť nadobudnutia účinnosti novely Trestného zákona zisťovala v relácii Správy :24 redaktorka RTVS Monika Maťová:

Ako vo štvrtok (8. 2.) informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec, podľa hlavy štátu môže novela spôsobiť celospoločenské škody. Tiež „nezvratné zásahy do práv osôb poškodených trestnou činnosťou,“ a to lebo sa novela pripravila bez odbornej oponentúry.

Prezidentka kritizovala aj použitie skráteného legislatívneho konania pri schvaľovaní novely. . „Náš právny poriadok pripúšťa skrátené legislatívne konanie iba ako výnimočný nástroj, a to len za podmienky, že je prítomný aspoň jeden z dôvodov uvedený zákonom. Som presvedčená, že v tomto prípade žiadny takýto dôvod neexistoval,“ uviedla.

Zuzana Čaputová považuje za neprípustné, že sa na kreovaní zákona podieľali aj poslanci, ktorým podľa nej môže zlepšiť procesné postavenie v prebiehajúcich trestných konaniach. Koalícii vytkla aj to, že poslanci predkladali a schvaľovali rozsiahlymi pozmeňujúcimi návrhmi do poslednej chvíle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko