Na hlavný obsah

Bagre a kopa hliny: Po návrate z práce Miroslav zistil, že mu cestári poškodili pozemok. Problémy majú viacerí

Miroslav našiel po príchode z práce prekvapenie.

Bagre a kopa hliny: Po návrate z práce Miroslav zistil, že mu cestári poškodili pozemok. Problémy majú viacerí
Bagre upravovali svah nového diaľničného privádzača v Kysuckom Novom Meste. Foto: RTVS

Pokojné miesto na bývanie sa zmenilo na stavenisko. Rodine z Kysúc prechádzajú bagre priamo cez záhradu. Majiteľ súkromného pozemku o tom nevedel. Diaľničiari tam stavajú privádzač pre budúcu D3.

„Tu ma čakala fúra hliny, bager, tak si tu chodili veselo bez opýtania, bez nejakého odôvodnenia, že tu môžu prísť,“ opísal poškodený Miroslav Chylák.

Keď sa vrátil z práce domov, Miroslava čakalo prekvapenie. Na svojej záhrade našiel ťažké mechanizmy. „Nevedel som o ničom. Prídem tu a tu si jazdili bagrami, tatrami, aby urovnali pozemok, čo tu máme,“ ozrejmil Chylák.

Stroje mu poškodili záhradu, trávnik a niekoľko stromčekov. Bagre upravovali svah nového diaľničného privádzača v Kysuckom Novom Meste.

„Každý, kto je škodcom, musí svoju škodu nahradiť. Predtým, ako by mohlo dôjsť k náhrade škody od subjektu, ktorý možno o nej ani nevie, že ju spôsobil, tak je potrebné najskôr vyzvať škodcu na náhradu škody,“ uviedla nezávislá advokátka Martina Mészáros Bariaková.

Pre diaľničiarov stavbu realizuje firma Metrostav DS. Zmluva im však nedovoľuje odpovedať na otázky novinárov. Kontaktovali sme preto Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS).

„V danej veci už prebehla konzultácia medzi majiteľom a zhotoviteľom, pričom sa dohodli, že danú časť trávnika dajú do pôvodného stavu,“ informoval hovorca NDS Tomáš Ferenčák.

Na pozemok, ktorý poškodila výstavba cesty, sa bol v Správach RTVS z regiónov pozrieť redaktor Erik Vrábel:

Škody hlásia aj iní majitelia domov

Pohyb ťažkých strojov v okolí rodinných domov spôsobuje otrasy. Majiteľom popraskali steny a poodpadávali niektoré obklady. Kompenzácie sa doposiaľ nedočkali.

„Ja už nemám ani síl sa s nimi dohadovať. Stále nám to zamietajú. My sme chceli, aby to odkúpili, ale že je to plytvanie štátnymi prostriedkami, tak radšej nás tu ohradili,“ povedal Miroslav Chylák.

„Uvedomujeme si diskomfort, ktorý je spojený s výstavbou privádzača. Preto aj v blízkosti dotknutého pozemku už bola vybudovaná protihluková stena a pod povrchom antivibračná stena,“ priblížil Ferenčák.

Nový diaľničný privádzač, prepojenie cesty a priemyselného závodu na budúcu diaľnicu D3, má odľahčiť frekventovanú cestu a pomôcť Kysučanom dostať sa rýchlejšie do Žiliny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny