Na hlavný obsah

Nemajú ani peniaze, ani terasu. Po firme zostal v areáli len materiál, na ktorý však nemôžu zákazníci siahnuť

Na firmu sa sťažujú stovky zákazníkov z Česka aj zo Slovenska.

Nemajú ani peniaze, ani terasu. Po firme zostal v areáli len materiál, na ktorý však nemôžu zákazníci siahnuť
Pani Mária Habčáková ukazuje, ako mal vyzerať prístrešok, ktorý si u firmy objednala. Foto: RTVS

Zinkasovali zálohy za státisíce eur, no mnohé zákazky nedokončili alebo ani nezačali. Na firmu, ktorá ponúkala zimné záhrady, terasy a zastrešenia, sa sťažujú stovky zákazníkov z Česka aj zo Slovenska.

Cítia sa oklamaní a podávajú trestné oznámenia. No uvidia ešte niekedy svoje peniaze? To už v relácii RTVS Občan za dverami zisťoval redaktor Tomáš Gerši:

Rodina Habčáková z Čadce sa v januári minulého roku s dôverou obrátila na firmu Esmero. Terasu nového domu mali mať hotovú za päť mesiacov. Rodina zaplatila za terasu zálohu vyše sedemtisíc eur, no realizácie sa nedočkala.

Termín montáže firma niekoľkokrát presunula. „Raz chýbal hliníkový profil, potom zase sklo, potom neboli vyrobené hranoly,“ priblížila kupujúca Mária Habčáková.

Oklamaní sa kontaktujú na sociálnej sieti

Podobný scenár, že firma zobrala zálohy a práce nedokončila, sa opakuje u ďalších stoviek klientov nielen po celom Slovensku, ale aj Česku. Oklamaní sa teraz kontaktujú navzájom cez sociálne siete.

„Reálne je tam 400 zákazníkov. Asi 208 zákazníkov napísalo sumu, koľko zaplatili, aké zálohy, a momentálne to robí 72 miliónov českých korún, čo sú necelé tri milióny eur,“ uviedla kupujúca z Česka Vlasta Hlavsova.

Dodala, že medzi poškodenými sú seniori, slobodné matky, rodiny s malými deťmi. „Sú tam ľudia, ktorí si zobrali na tú záhradu hypotéku,“ povedala.

Agresívne obchodné praktiky

V skupine sú aj desiatky Slovákov, ktorí si od firmy Esmero objednali a zaplatili zálohy na zimné záhrady, terasy či zastrešenia.

Zákazníci sa zhodujú, že firma spočiatku vystupovala profesionálne. Keď však začala presúvať termíny montáže, tušili, že je zle. Od konateľa firmy Andreja Černého neskôr dostali e-mail, v ktorom im situáciu vysvetlil a upozornil ich na možné následky ich konaní.

„Zákazníci, ktorí sa budú prostredníctvom agresívnych právnych krokov, exekúcií a podobne snažiť vymôcť svoje pohľadávky ihneď, nás prinútia požiadať súdy o ochranu pred veriteľmi a spoločnosť vstúpi do reštrukturalizácie alebo konkurzu,“ napísal konateľ firmy Andrej Černý.

„Odporúčam spotrebiteľom, ak dostali takýto list, aby sa obrátili na Slovenskú obchodnú inšpekciu (SOI) a požiadali o náš názor. Na prvý pohľad sa toto javí ako agresívna obchodná praktika,“ uviedol vedúci odboru ochrany spotrebiteľa SOI Marián Jargaš.

Firma dlhuje aj na poistení

Aktuálne je proti firme Esmero vedených šesť exekúcií. Advokát preto neodporúča nič doplácať.

„Keby poslali peniaze na bankový účet, tak v tom momente exekútor na tie peniaze siahne a použije ich na odškodnenie veriteľov v tých exekúciách,“ vysvetlil nezávislý advokát Michal Maťaš.

Firma podľa dostupných informácií dlhodobo dlhuje desaťtisíce eur aj na sociálnom a zdravotnom poistení. S poškodenou Máriou Habčákovou už firma nekomunikuje. S konateľom firmy Andrejom Černým sme sa chceli osobne porozprávať aj my.

Na Zámockej ulici v Bratislave by mala podľa obchodného registra firma sídliť, zistili sme však, že ide iba o virtuálne sídlo. Firma mala svoju prevádzku v prenajatom areáli v Senici, no aj tam je prázdno.

Podľa majiteľa areálu sa firma odtiaľto niekedy v októbri minulého roku vysťahovala, no a zostal po nich iba objednaný materiál.

Po odsťahovaní firmy ostali v senickom areáli časti objednaného materiálu, za ktoré kupujúci zaplatili zálohy. Vyzerá to ako cintorín objednávok. Dokonca sme našli aj časti terasy pre pani Habčákovú z Čadce.

Podľa advokáta Maťaša si poškodený nemôžu objednaný materiál ani prísť vyzdvihnúť. „Materiál, keďže im nebol dodaný, tak je stále vo vlastníctve spoločnosti. Nemôžu prísť len sa ho zmocniť, to by bola krádež,“ vysvetlil.

Drastické úsporné opatrenia

Konateľa Andreja Černého sme nenašli ani doma. Odpovedal nám iba na SMS správy a e-maily. Pred kameru ísť odmietol, poslal nám písomné stanovisko. „Po piatich rokoch budovania firmy a značky úplne od nuly musím bolestne konštatovať, že vedenie spoločnosti nezvládlo jej rast,“ uviedol konateľ.

„V dôsledku vojny na Ukrajine, nárastu cien energií a ďalších vplyvov nastala prudká zmena zákazníckeho správania, ktorá priniesla skokové zastavenie nových objednávok. Na túto situáciu zareagoval manažment prijatím drastických úsporných opatrení,“ dodal.

Prodekan pre kvalitu a vzťahy s verejnosťou Fakulty manažmentu UK v Bratislave Ján Papula v tom vidí základný problém. „Niekedy podnikatelia, ktorí sú presvedčení, že majú zručnosti, prijmú zákazky vo väčšom množstve a zrazu nemajú možnosti ako ich manažovať,“ uviedol.

Advokát radí písomne odstúpiť od zmluvy a zároveň podať trestné oznámenie na firmu, čo už aj podľa polície spravili viacerí zákazníci.

Na firmu je vyhlásený konkurz

Na slovenskú firmu Esmero je vyhlásený konkurz. Aktuálne sa čaká na určenie správcu konkurznej podstaty. Ten následne vyzve veriteľov na prihlásenie svojich pohľadávok.

„To sa zverejní v obchodnom vestníku a oni budú mať lehotu, v rámci ktorej si musia svoje pohľadávky prihlásiť,“ vysvetlil nezávislý advokát Michal Maťaš.

A to do 45 dní od zverejnenia výzvy. Firmu následne čaká predaj majetku správcom konkurznej podstaty. Z peňazí sa uhradia dlhy a vyplatia sa veritelia, na konci bude firma vymazaná z obchodného registra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko