Na hlavný obsah

Belgické cesty zahltili tisíce traktorov. Farmári protestujú v deň mimoriadneho samitu pred Európskym parlamentom

Protesty boli dohodnuté zámerne v tento deň.

Belgické cesty zahltili tisíce traktorov. Farmári protestujú v deň mimoriadneho samitu pred Európskym parlamentom
Farmári pália seno a pneumatiky počas protestu pred Európskym parlamentom. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo európski lídri v Bruseli rokujú, pred europarlamentom sa zhromaždili nahnevaní farmári. Stovky traktorov od rána blokujú cesty hlavného mesta. Požadujú zníženie daní a rastúcich nákladov na ich prácu. Jedna skupina hádzala na budovu európskeho parlamentu vajíčka. Na protest prišli farmári z viacerých európskych krajín.

Belgická televízna stanica RTBF zdôraznila, že protesty farmárov v Bruseli boli zámerne dohodnuté na 1. februára kvôli mimoriadnemu samitu EÚ o revízii dlhodobého rozpočtu Únie.

Podľa tlačovej agentúry Belga už v skorých ranných hodinách boli v meste stovky traktorov. Niektorí farmári strávili predošlú noc na námestí Place du Luxembourg pred sídlom Európskeho parlamentu.

Na tom istom mieste boli protesty hlučné už okolo deviatej hodiny ráno, keď demonštranti pri zrážke s poriadkovými silami zapálili stohy slamy a hádzali na policajtov vajíčka, delobuchy a kamene. Hlásené sú aj materiálne škody na námestí.

Farmári odmietajú pripravovanú dohodu

Väčšina traktorov a inej poľnohospodárskej techniky má však do mesta doraziť neskôr v priebehu dopoludnia. Farmári zo všetkých regiónov Belgicka chcú okrem Európskeho parlamentu protestovať aj pri kruhovom objazde na Schumanovom námestí pri sídle Európskej komisie a Európskej rady, kde prebieha samit šéfov vlád a štátov EÚ.

Táto oblasť je však od skorých ranných hodín uzavretá ako bezpečnostný okruh práve kvôli samitu EÚ, s posilneným počtom policajtov.

Popoludní je však dohodnuté stretnutie zástupcov poľnohospodárskych odborov s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Januszom Wojciechowskim.

Belgickí farmári, rovnako ako ich kolegovia z Francúzska, odmietajú najmä pripravovanú dohodu EÚ o voľnom obchode s krajinami Mercosur. Požadujú rôzne administratívne zjednodušenia a kritizujú „nepochopiteľné“ európske normy. Požadujú tiež spravodlivejšie ceny za svoje produkty predávané do reťazcov agropriemyslu.

Nespokojnosť a hnev európskych farmárov, ktorí už niekoľko týždňov protestujú v mnohých členských krajinách eurobloku, nie je súčasťou oficiálnych rokovaní na samite EÚ. Nie je však vylúčené, že lídri o tom nebudú hovoriť. Každý účastník samitu má možnosť hovoriť o akejkoľvek téme.

O hlučných protestoch farmárov sme hovorili aj v relácii RTVS Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet