Na hlavný obsah

Najromantickejšie mesto sveta zablokovali traktory. Farmári volajú po pomoci s vysokými nákladmi a lacným dovozom

Nadväzujú na podobné akcie poľnohospodárov v ďalších krajinách vrátane Nemecka či Poľska.

Najromantickejšie mesto sveta zablokovali traktory. Farmári volajú po pomoci s vysokými nákladmi a lacným dovozom
Ilustračná snímka- blokáda traktormi. Foto: RTVS

Francúzski poľnohospodári začali časovo neobmedzenú blokádu Paríža. Stovkami traktorov zahatali časť diaľnic smerujúcich do hlavného mesta. Chcú zvýšiť tlak na vládu. Žiadajú pomoc s vysokými nákladmi či s dovozom lacných komodít zo zahraničia.

Protesty francúzskych farmárov nadväzujú na podobné akcie poľnohospodárov v ďalších krajinách vrátane Nemecka či Poľska. Ich dôvod je rovnaký – nespokojnosť s byrokraciou, s dovozom produktov zo zahraničia či s environmentálnymi predpismi.

Blokáde francúzskych farmárov sa v Správach RTVS venoval redaktor Martin Hílek:

„Sme zahltení najmä normami, ktoré nám znemožňujú pracovať a ktoré nám znižujú výnosy. A preto vyzývame prezidenta Emmanuela Macrona, aby zaviedol realistickejšie normy alebo aby ich dokonca úplne zrušil – to by bol veľký pokrok,“ hovorí francúzsky farmár Pascal Desprez.

Francúzska vláda si uvedomuje, že z hnevu farmárov môže v júnových európskych voľbách profitovať krajná pravica. Kabinet preto už prisľúbil, že poľnohospodárom bude ďalej dotovať naftu a že zmierni niektoré predpisy. Podľa farmárov je však spektrum problémov oveľa širšie.

Blokáda aj v Bruseli

„Upozorňujeme na povinnosť neobrábať štyri percentá pôdy, upozorňujeme na obchodné rokovania, na dovoz potravín, na chov zvierat, upozorňujeme na nešťastie poľnohospodárov, na kontroly. A od vlády sme doteraz dostali len veľmi vlažné vyjadrenia,“ sťažuje sa regionálny predseda odborových zväzov FDSES Regis Desrumaux.

Približne 15-tisíc policajtov má v celej metropolitnej oblasti zabrániť kolapsu dopravy a zásobovaniu čerstvými potravinami.

K francúzskym farmárom sa pripojili aj belgickí kolegovia. Desiatkami traktorov od rána blokovali dopravu na bruselskom obchvate. Neďaleko európskych inštitúcií sú odhodlaní počkať na štvrtkový (1. 2.) samit európskych lídrov.

„Náš protest sme naplánovali na štvrtok, no chceli sme ukázať, že sme pripravení zostať dlhšie. Chceme hovoriť s ministrami a chceme, aby reagovali, pretože nás pomaly likvidujú,“ vyhlásil farmár z Belgicka Nicolas Abbeloos.

Hoci hlavnou témou mimoriadneho samitu bude finančná podpora Ukrajiny, podľa francúzskych médií chce prezident Emmanuel Macron otvoriť aj debatu o väčšej podpore farmárov v celej EÚ

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet