Na hlavný obsah

Ceny energií pokračujú v poklese: Mohlo by to zastaviť aj rast cien pečiva v obchodoch

Domácnosti pokles cien nepocítia.

Ceny energií pokračujú v poklese: Mohlo by to zastaviť aj rast cien pečiva v obchodoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ceny elektrickej energie a plynu na burzách pokračujú v poklese. Blížia sa k cenám z obdobia pred vojnou na Ukrajine. Ich pokles pocíti na Slovensku najmä priemysel.

Cena elektriny pre domácnosti zostala oproti minulému roku rovnaká. Pri iných druhoch energií ceny klesli.

„Či už ide o elektrinu, plyn, teplo alebo iné palivá, tak tvoria z tých našich rodinných rozpočtov viac ako 10 percent. Pokles cien sa podpísal aj pod celkové spomalenie inflácie, ktoré sme zaznamenali v januári a teda na úrovni 3,9 percenta,“ uviedla analytička Wood and Company Eva Sadovská.

Cenám energií sa v Správach RTVS venoval redaktor Oliver Remiaš:

Klesajú aj ceny elektriny a plynu na európskych burzách. Domácnosti to však v tomto roku nepocítia. Ceny, ktoré vidia na svojich faktúrach, sú pre tento rok už dané.

Ak by štát v najbližších rokoch musel šetriť a dotácie na energie by zrušil, klesajúce svetové ceny by mohli byť dobrou správou aj pre slovenské domácnosti.

„To zdražovanie by nemuselo byť tak výrazne ako sme si mysleli pred rokom alebo pred pol rokom. Inak povedané, tie inflačné tlaky aj po odstropovaní cien by nemuseli byť veľké,“ vysvetľuje analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Nižšie náklady pre priemysel

Nižšie ceny energií znamenajú aj nižšie vstupné náklady pre priemysel. Podľa Asociácie priemyselných zväzov a dopravy by to napríklad mohlo znamenať aj zastavenie rastu cien pečiva v slovenských obchodoch.

„Samozrejme, že hovoríme o burzových cenách a tá situácia je veľmi volatilná. Stačí, aby sa skomplikovala situácia v červenom mori okolo Ománu alebo Jemenu a okamžite tie ceny môžu vystreliť opäť hore,“ uviedol generálny sekretár Asociácie priemys. zväzov a dopravy Andrej Lasz.

„Ako už skončí tá zimná sezóna a začnú sa opäť napĺňať zásobníky, opäť sa naštartuje tá ekonomika, tak tam by sme mohli vidieť cenový nárast,“ hovorí analytik trhov, XTB Marek Nemky.

Problémom pre nielen slovenský, ale aj európsky priemysel sú aj ceny energií v iných regiónoch sveta. „V Spojených štátoch je štyri až päťkrát nižšia ako v Európe a preto v Európe vidíme pokračujúcu deindustrializáciu. Keď napríklad výkonnosť nemeckého priemyslu systematicky už niekoľko rokov klesá,“

Ceny elektriny a plynu na burzách sú oproti predkrízovému priemeru asi o 20 percent vyššie. V roku 2022 však dosahovali aj desaťnásobné sumy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko