Na hlavný obsah

Dali zaň asi trištvrte milióna eur, teraz ho majú zbúrať: Chodník v Nitre postavili bez povolenia

Postavili ho asi pred desiatimi rokmi.

Dali zaň asi trištvrte milióna eur, teraz ho majú zbúrať: Chodník v Nitre postavili bez povolenia
Chodník v Nitre bez stavebného povolenia. Foto: RTVS

Dali zaň asi trištvrte milióna eur, teraz ho majú zbúrať. Chodník, ktorý v Nitre postavili pred desiatimi rokmi bez stavebného povolenia, by malo mesto podľa zákona odstrániť. Radnica ho však chce zlegalizovať.

Chodník medzi Nitrou a Janíkovcami mesto postavilo ešte v roku 2014. Vedie popri frekventovanej ceste, cieľom bolo zvýšiť bezpečnosť. Na to, že s chodníkom nie je všetko v poriadku, upozornila v roku 2022 okresná prokuratúra. Podnet na prešetrenie podal miestny obyvateľ.

Problematickému chodníku v Nitre sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Mali sme tam stromy, všetko vyklčovali dokonca, teraz zisťujeme, že na našich pozemkoch postavili ten chodník bez nášho súhlasu,“ hovorí miestny obyvateľ Pavel Majerčík.

„Aj naši kontrolóri zistili, že neexistuje ani stavebný denník, rovnako nie je žiaden doklad o tom, kedy bol odovzdaný, takže naozaj sú to pochybenia, ktoré vedú k bývalému vedeniu,“ uviedol hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

„Z môjho pohľadu je to volený funkcionár, to znamená ja, keď som v tom čase bol viceprimátor, volený funkcionár nie je úradník. Samozrejme, že keby niekto naznačil, že je tu problém s vydaním stavebného povolenia alebo ešte tú stavbu nemôžeme zahájiť, takýto pokyn by nikto nedostal. Niečo bolo zanedbané, určite to nebolo úmyselne,“ tvrdí bývalý viceprimátor Nitry a súčasný poslanec MZ Nitra Štefan Štefek.

Nelegálna stavba

Keďže stavba je nelegálna, stavebný úrad spustil konanie o jej odstránení. „Znamenalo by to to, že chodník by naozaj prestal slúžiť svojmu momentálnemu účel. Peniaze, ktoré na neho vynaložili, by sa vyhodili do vzduchu,“ priblížil Holúbek.

„Stavebný zákon, ktorý je ešte z roku 1976, umožňuje dodatočné povolenie stavby, kedy stavebník musí preukázať že takéto konanie nie je v rozpore s verejným záujmom,“ uviedol hovorca Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Pavel Machava.

Na Slovensku máme množstvo čiernych stavieb, stavebná legislatíva sa stále riadi zákonom spred vyše 40 rokov. Prijali však už aj nový stavebný zákon, ktorý má byť bičom na čierne stavby a ich dodatočnú legalizáciu obmedziť. Hoci by mal byť účinný od tohto apríla, zdá sa, že sa tak nestane.

„V súčasnosti je v NR SR novela stavebného zákona. Tá predpokladá odklad účinnosti tejto novej stavebnej legislatívy o jeden rok,“ skonštatoval Machava. A teda od apríla 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny