Na hlavný obsah

V pamiatkovej zóne v centre Nitry chátrajú historické budovy. Mesto na ich opravu nemá peniaze

Príkladom je aj 200-ročná budova bývalej cirkevnej školy.

V pamiatkovej zóne v centre Nitry chátrajú historické budovy. Mesto na ich opravu nemá peniaze
V Nitre chátrajú historické budovy. Foto: RTVS

V pamiatkovej zóne v centre Nitry chátrajú historické mestské budovy. Radnica na ich opravu nemá peniaze. Zároveň chce obyvateľom, ktorí sa o svoje spustnuté domy nestarajú, dávať pokuty.

Viac ako 200-ročná budova Na Vŕšku v Nitre bola kedysi cirkevnou školou, dnes patrí mestu. Už z chodníka vidieť, že chátra. „To chátranie je neuveriteľné. Nenašli spôsob, ako to spojiť aj s rekonštrukciou a požiadavkami hlavne pamiatkového úradu,“ uviedol bývalý hlavný architekt Nitry Stanislav Babčan.

„Táto nehnuteľnosť disponuje aj pamiatkovými hodnotami, ktoré treba chrániť, a to je celkovo dispozícia objektu. Povinnosťou vlastníka je starať sa o budovu,“ vysvetlila Tatiana Danieličová z Krajského pamiatkového úradu Nitra.

Chátrajúcim budovám v centre Nitry sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Miroslav Lyko:

V Nitre chátrajú historické budovy.

Pamiatkari registrujú záujem mesta o jej záchranu. Budovu radnica štrnásty rok prenajíma štátnemu Centru poradenstva a prevencie. Ročne za to dostáva necelých 35-tisíc eur. Na komplexnú opravu v rozpočte financie nemá.

„Rokujeme s touto inštitúciou o spôsobe, akým by sa dala táto budova zrekonštruovať. Do úvahy pripadajú rôzne štrukturálne fondy prípadne iné eurofondové výzvy,“ priblížil hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Chátra aj budova z konca 19. storočia

V centre Nitry chátra aj budova bývalej radnice z konca 19. storočia. Kedysi si dokázala na seba zarobiť, keďže jej súčasťou bol hotel a reštaurácia. Ani na jej opravu mesto nemá peniaze.

„Dokonca bola zaradená do rozpočtu ešte do roku 2021. To bolo však to ťažké pandemické obdobie, kedy sa nevedelo, ako bude mesto na tom s financiami. Tak z tohto rozpočtu potom vypadla,“ dodal Holúbek.

Mesto svoje chátrajúce objekty neopravuje, no obyvateľom, ktorí sa o svoje budovy nestarajú, môže vyrubiť 10-násobne vyššiu daň z nehnuteľnosti. Bývalý majiteľ takejto stavby nám povedal, že to môže bežných ľudí položiť na kolená a na opravu im peniaze nezostanú.

Ak vlastník zanedbá údržbu stavby a spôsobí tak zánik jej pamiatkovej hodnoty, finančnú sankciu mu môže uložiť aj Pamiatkový úrad SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny