Na hlavný obsah

EÚ začne vojenskú námornú misiu v Červenom mori, schválili to ministri zahraničia

Cieľom je zabezpečiť bezpečnosť obchodných námorných trás.

EÚ začne vojenskú námornú misiu v Červenom mori, schválili to ministri zahraničia
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničia Európskej únie v pondelok (19. 2.) na rokovaní v Bruseli schválili začatie vojenskej námornej misie EÚ v Červenom mori. Jej cieľom je zabezpečiť bezpečnosť obchodných námorných trás, na ktoré útočia jemenskí povstalci.

ČTK to potvrdili diplomatické zdroje. Strategické velenie misie Aspides by malo sídliť v Grécku, operácie ale budú riadené z talianskej fregaty.

Jemenskí šiitskí povstalci húsíovia, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta Saná, od novembra útočia na komerčné plavidlá v oblasti. Tvrdia, že útoky sú reakciou na vojnu Izraela proti Hamasu v Pásme Gazy a na podporu, ktorú niektoré krajiny poskytujú izraelskej vláde. Húsíjskych povstalcov podporuje Irán.

Účasť nemeckej armády

Agentúra DPA informovala, že nemecká armáda sa chce unijnej operácie zúčastniť s fregatou Hessen. Vojnová loď s asi 240 vojakmi vyrazila už 8. februára z námornej základne vo Wilhelmshavene smerom do Stredozemného mora. Naposledy sa nachádzala v prístave na gréckom ostrove Kréta.

Loď je vybavená okrem iného protileteckými strelami, zbrane umiestnené na plavidle sú schopné zasiahnuť ciele až na vzdialenosť 160 kilometrov. Vďaka svojmu radaru môže sledovať vzdušný priestor s rozlohou celého Severného mora, dodala nemecká agentúra.

Jednotlivé členské krajiny EÚ Američanom, ktorí spolu s Britmi na jemenských povstalcov útočia od januára, v ich snahách na zabezpečenie obchodných námorných trás v Červenom mori pomáhali už skôr.

Podľa amerických predstaviteľov napríklad Holandsko poskytlo logistickú a spravodajskú podporu úderom USA na húsíov, ktorí na civilnú dopravu v oblasti opakovane útočia raketami a dronmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet