Na hlavný obsah

USA zaútočili na postavenie húsijských povstalcov v Jemene. Zničili pri tom ďalšiu raketu

Húsíovia pred tým zaútočili na loď v Adenskom zálive.

USA zaútočili na postavenie húsijských povstalcov v Jemene. Zničili pri tom ďalšiu raketu
Na snímke bojovníci Húsíjov. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v noci na sobotu (27. 1.) znovu zaútočili na postavenie húsíov v Jemene a zničili pri tom ďalšiu raketu týchto Iránom podporovaných šiitských povstalcov, ktorí od novembra ostreľujú lode v Červenom mori a okolí.

Husíovia predtým v piatok (26. 1.) zasiahli loď Marlin Luanda v Adenskom zálive, ktorá potom začala horieť. Na platforme X o tom informovalo regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM.

Povstalcami prevádzkovaná televízia Al-Masíra medzitým uviedla, že Spojené štáty spolu s Britániou vykonali dva vzdušné údery na prístav Rás Ísa. Nachádza sa tam hlavný ropný terminál v Jemene. Bližšie podrobnosti televízia nezverejnila.

Proti povstaleckej rakete, ktorá predstavovala „bezprostredné nebezpečenstvo“ pre plavidlá v Červenom mori, americká armáda zakročila okolo 3:45 miestneho času (1:45 SEČ).

Piatkový útok rebelov zasiahol okolo 19:45 miestneho času (17:45 SEČ) ropný tanker Marlin Luanda plaviaci sa pod vlajkou Marshallových ostrovov. Plavidlo, na ktorého palube nebol nikto zranený, bolo poškodené a teraz dostáva pomoc od lode amerického námorníctva USS Carney a ďalších plavidiel.

Šiitskí povstalci, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta Saná, od novembra útočia na komerčné plavidlá v oblasti. Tvrdí, že útoky sú reakciou na vojnu Izraela proti Hamasu v Pásme Gazy a na podporu, ktorú niektoré krajiny poskytujú izraelskej vláde.

Spojené štáty na útoky opakovane reagovali použitím sily, úplne zastaviť útoky voči plavidlám sa im však stále nepodarilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet