Na hlavný obsah

Firma Bosch v Prešove končí, prepustí stovky ľudí

Ako dôvod uviedla trhové faktory.

Firma Bosch v Prešove končí, prepustí stovky ľudí
Závod Bosch pri Prešove. Foto: RTVS

Závod spoločnosti Bosch pri Prešove od marca končí. O prácu príde zhruba 200 ľudí. Dôvodom rušenia výroby je podľa spoločnosti nedostatočný dopyt po pohonoch do elektrických bicyklov, ktoré v závode vyrábali.

„Súčasné a strednodobé očakávané množstvá pohonných jednotiek pre elektrické bicykle je možné vyrobiť s existujúcimi výrobnými kapacitami v hlavnom závode v Miškolci v Maďarsku,“ vysvetlil riaditeľ korporátnej komunikácie Bosch pre Česko a Slovensko Pavel Roman.

Spoločnosť ruší výrobu od marca. Upustili tiež od plánovaného rozširovania existujúceho výrobného areálu v Prešove, ktorý mal zamestnať tisíce ľudí. „Toto rozhodnutie týkajúce sa výrobných priestorov v Prešove stojí len a iba na trhových faktoroch,“ dodal.

Odchodu nemeckej spoločnosti Bosch sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jozefína Ilavská:

Rezort hospodárstva tvrdí, že bol pripravený aj na výkup pozemkov, či urobiť potrebné zmeny v rokovacom tíme. „Tieto kroky však už nedokázali zmeniť rozhodnutie spoločnosti Bosch, ovplyvnené trhovými faktormi. Z toho dôvodu sa zastaví i príprava priemyselného parku v Záborskom,“ uviedla hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík.

„Neobávam sa, že by to spôsobilo nejakú vysokú nezamestnanosť nielen na východnom Slovensku, ale aj na Slovensku ako takom,“ povedal minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Pripomenul, že na východné Slovensko mieri veľká automobilka, ktorá bude potrebovať tisíce zamestnancov.

Napriek tomu, že spoločnosť Bosch z Prešova odchádza, región naďalej považuje za zaujímavý. Rezort hospodárstva je o možnej budúcej spolupráci pripravený rokovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika