Na hlavný obsah

Hromadné prepúšťanie v Hnúšti: Firma končí s výrobou, o prácu zrejme príde viac ako 300 ľudí

Firma je najväčším zamestnávateľom v okrese.

Hromadné prepúšťanie v Hnúšti: Firma končí s výrobou, o prácu zrejme príde viac ako 300 ľudí
Kórejský výrobca káblových zväzkov avizoval zrušiť výrobu v Hnúšti už pred niekoľkými mesiacmi. Foto: RTVS

Firma z Južnej Kórey, ktorá na Gemeri zamestnáva tisíce ľudí, pravdepodobne skončí s výrobou v Hnúšti. Rokovania s mestom o zachovaní produkcie nepriniesli posun. Hromadné prepúšťanie sa dotkne viac ako 300 ľudí.

Kórejský výrobca káblových zväzkov avizoval zrušiť výrobu v Hnúšti už pred niekoľkými mesiacmi. Odôvodnil to vysokými nákladmi na chod. Ani najnovšie rozhovory s vedením mesta nepriniesli zvrat. Predstavitelia firmy sa k veci nechceli vyjadrovať.

„Pravdepodobne prídeme o zamestnancov z Yura Eltec Corporation, ktorý skutočne má pripravený plán na budúci rok presunúť produkciu do Rimavskej Soboty, kde má väčšie priestory,“ uviedol primátor Hnúšte Martin Pliešovský. S výsledkom spokojný nie je.

Prepúšťaniu v Hnúšti sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Investor vyhlásil, že chce využívať priestory v Hnúšti ako logistické centrum na skladovanie. Zostala by v nich práca iba pre niekoľko desiatok ľudí. Na úrade práce oznámil hromadné prepúšťanie.

„Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny eviduje nahlásené prepúšťanie k 15. 12. 2023 v oblasti elektrických a elektronických prístrojov do motorových vozidiel. Ohrozených je 321 miest,“ informoval riaditeľ úradu práve v Rimavskej Soboty Dušan Šmidt.

Ponúkli miesto v Rimavskej Sobote

Firma je najväčším zamestnávateľom v okrese, ktorý patrí k zaostalým regiónom. Vedenie síce ponúklo možnosť pracovať v Rimavskej Sobote, no pre mnohých je cestovať asi polhodinu do práce náročné časovo aj finančne.

„Ak budeme mať nejakého investora, ktorý má záujem investovať na Slovensku v tej oblasti, v ktorej sa Hnúšťa nachádza, určite Hnúšťa bude v ponuke,“ dodala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Radnica sa so spoločnosťou dohodla, že ešte budú rokovať o tom, či budú v nejakej podobe spolupracovať. Bez ohľadu na výsledok ďalších rokovaní kórejský investor skončí s výrobou v Hnúšti 29. februára budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika