Na hlavný obsah

Havária potrubia doviedla archeológov z Trnavy k nečakanému objavu, vyriešili tak dlhoročnú záhadu

K Lovčickej, Hornej a Dolnej bráne pribudla Malženická.

Havária potrubia doviedla archeológov z Trnavy k nečakanému objavu, vyriešili tak dlhoročnú záhadu
Havária potrubia doviedla archeológov z Trnavy k nečakanému objavu. Foto: RTVS

Havária vodovodného potrubia v centre Trnavy odhalila poslednú štvrtú bránu pôvodného mestského opevnenia. Jej umiestnenie bolo záhadou. Až doteraz.

Havária vodovodného potrubia doviedla archeológov k nečakanému objavu. K Lovčickej, Hornej a Dolnej bráne pribudla posledná časť mestského opevnenia.

„Tým, že sme tam boli privolaní včas a podarilo sa nám to celé zorganizovať a preskúmať, tak sme preskúmali tento archeologický nález v priebehu dvanástich až dvadsiatich štyroch hodín,“ priblížil archeológ a dekan Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity Erik Hrnčiarik.

Malženická brána na Jerichovej ulici patrila k najstarším prvkom obranného systému Trnavy. „Táto brána bola v stredoveku alebo začiatkom novoveku zamurovaná. Mesto sa potrebovalo ešte viac obrániť proti Husitom prípadne proti tureckému nájazdu,“ vysvetlil Hrnčiarik.

Na nečakaný objav trnavských archeológov sa bol pozrieť redaktor RTVS Vlado Hulík. Pozrite si jeho reportáž zo Správ RTVS z regiónov:

Prezentáciu objavu zahrnú do projektu obnovy

Archeologické nálezy v centre Trnavy mesto predstaví aj verejnosti. „Do budúcna uvidíme, čo s ňou. Jerichova je medzi tými ulicami v rámci centra mesta, ktoré plánujeme obnoviť. Samozrejme, aj prezentáciu Malženickej brány zahrnieme do projektu,“ priblížil hlavný architekt mesta Trnava Ondrej Horváth.

Priblížil, že bránu budú prezentovať v rámci povrchov a odkazov. „Či už v rámci informačných panelov alebo nejakých QR kódov a zázemia,“ dodal.

Vďaka rýchlosti archeológov je Jerichova ulica prejazdná a mesto môže pokračovať v jej obnove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny