Na hlavný obsah

I. Fialková: Ema Kapustová nemôže sama zachrániť slovenský biatlon

Ivona Fialková si počas MS vyskúšala pozíciu expertky RTVS.

I. Fialková: Ema Kapustová nemôže sama zachrániť slovenský biatlon
Na archívnej snímke bývalá biatlonistka Ivona Fialková. Foto: TASR/Ján Krošlák

Slovensko reprezentovala na dvoch zimných olympijských hrách, šiestich majstrovstvách sveta a deväť sezón odjazdila vo Svetovom pohári. Hoci v lete nečakane ukončila profesionálnu kariéru, šport je aj naďalej pevnou súčasťou jej života. Reč je o bývalej biatlonistke Ivone Fialkovej, mladšej zo sesterského dua Fialkových.

„Nebolo jednoduché prejsť na druhú stranu a nejako sa uplatniť. Pre mňa to je veľká zmena, veľký šok. Stále sa učím žiť normálny život,“ priznáva v rozhovore pre spravodajský portál RTVS Ivona Fialková, ktorá sa počas nedávno skončených MS pozrela na biatlon aj z opačnej strany, keď obsadila pozíciu expertky.

Nad návratom k slovenskému najúspešnejšiemu zimnému športu v rámci olympijských hier už nepremýšľa. V inej situácii sa však nachádza Paulína, ktorá sa len pred dvomi mesiacmi stala prvýkrát mamou.

Zdravotné problémy ju už netrápia

Rodáčka z Čierneho Baloga ohlásila odchod do športového dôchodku v polovici júla. Po viac ako pol roku priznáva, že to nebolo úplne jednoduché.

„Som typ človeka, ktorý má rád systém a keď všetko ide podľa plánu. V biatlone to bolo len o mne a o výsledkoch. V živote sa teraz všetko netočí len okolo mňa a musím riešiť nielen svoje potreby. Z istých pohľadov je to zmena pozitívna, ale určite mi chýbajú aj veci zo sveta športu. Vždy budem mať biatlon rada, ale cítila som, že je čas posunúť sa ďalej,“ ozrejmila.  

Ivona Fialková
Na snímke slovenská biatlonistka Ivona Fialková pózuje s kyticou kvetov počas rozlúčky na majstrovstvách sveta v letnom biatlone.Foto: TASR – Ján Krošlák

Ako jeden z dôvodov vtedy uviedla aj časté zdravotné problémy. „Musím povedať, že paradoxne, odkedy som skončila profesionálnu biatlonovú kariéru, tak som nebola ani raz výrazne chorá. Počas minulej zimy som mala pocit, že som chorá nonstop. Iba som sa vyliečila, odjazdila dva preteky a už som bola chorá. Imunodeficit, ktorý mám, je dôležitý pri vrcholových výkonoch, ale pre bežné fungovanie človeka to nemá vplyv,“ vysvetlila.

Definitívne zbohom však športu nedala. Pohyb v rôznych formách ju baví a aj naďalej je pevnou súčasťou jej života. „Šport mám rada a navyše je aj zdravý. Športovec sa po konci kariéry potrebuje udržiavať, pretože srdce a pľúca sú nastavené na určitý výkon a nebolo by aj z tohto pohľadu zdravé s tým úplne radikálne seknúť. Taktiež chcem aj dobre vyzerať,“ povedala.

Divákom chcela priniesť niečo viac

Najnovšie zavítala aj do RTVS, kde zastávala pozíciu televíznej expertky. Premiéru si odbila na majstrovstvách sveta, ktoré hostilo Nové Mesto na Morave. Ako sama priznala, počas prvých prenosov sa ani ona nevyhla stresu. S pribúdajúcou praxou sa cítila istejšie a dôveru jej dodala aj pozitívna spätná väzba od divákov.

„Pre mňa je to nová veľká výzva. Myslela som si, že biatlon robím odjakživa, a tak budem vedieť všetko, ale vôbec to nie je také jednoduché. Vyžaduje si to aj istú prípravu. Teším sa však, keď sa moje výkony páčia ľuďom, pre ktorých to aj robím,“ pochvaľovala si Ivona Fialková.

Rovnako ako tomu bolo aj počas športovej kariéry, na dôslednú prípravu dbala aj pred každým priamym prenosom. Ako dlhoročná reprezentantka s bohatými skúsenosťami chcela divákom priniesť aj niečo viac.

„Najťažšie je pre mňa nájsť súlad s druhým komentátorom, aby prenos šiel plynulo a aby sme sa neprekrikovali. Taktiež musím vždy premýšľať nad tým, aby som divákovi priniesla informácie, ktoré ešte nepočul. Zároveň sa snažím priblížiť nielen fakty, ale aj zákulisné novinky z biatlonového života a veci, ktoré som si sama zažila počas kariéry,“ uviedla rodáčka z Čierneho Balogu, ktorá popri kariére získala aj magisterským titulom.

Učiteľstvu telesnej výchovy a geografie sa nateraz neplánuje venovať. „Zatiaľ nie. Nevylučujem, že v budúcnosti môže byť aj učiteľstvo mojou cestou,“ skonštatovala.  

Návrat Kuzminovej ju prekvapil

Slovensko reprezentovalo v Novom Meste na Morave osem pretekárov vrátane trojnásobnej olympijskej šampiónky Anastasie Kuzminovej. Najlepšie individuálne umiestnenie dosiahla Júlia Machyniaková, ktorá skončila na 53. mieste vo vytrvalostných pretekoch.

Obe štafety sa po predčasnom stiahnutí z trate do cieľa nepozreli. Ženy klasifikovali na 20. priečke a mužov na 23. pozícii. V mixe skončili 16. a v mixe dvojíc na 22. mieste.

„Určite tréneri, ale aj samotní športovci od seba očakávali lepšie výkony. Našli by sa momenty, ktoré by sa dali vyzdvihnúť, ale suma sumárom to pre Slovensko neboli úspešné majstrovstvá sveta,“ zhodnotila účastníčka štafety na OH 2018, ktorá obsadila v konkurencii osemnástich tímov skvelé piate miesto.

Ivona Fialková
Na snímke slovenská biatlonistka Ivona Fialková. Foto: TASR

Súčasťou kvarteta bola vtedy aj jej sestra Paulína, Terézia Poliaková a Anastasia Kuzminová. Práve posledná menovaná ohlásila v októbri minulého roka návrat po piatich rokoch. Fialkovú jej comeback prekvapil.

„Návrat po piatich rokoch nie je bežný a nepamätám si žiadneho športovca, ktorý by sa vrátil po tak dlhej dobe. Je pochopiteľné, že chcela pomôcť slovenskému tímu a možno aj spropagovať domáce majstrovstvá Európy. Určite bola práve ona dôvodom, ktorý prinútil mnohých fanúšikov prísť sa pozrieť na túto legendu. Nasťa je veľmi skúsenou pretekárkou a dokáže vyhodnotiť, či jej štarty na ďalších pretekoch Svetového pohára za to stoja a čo od toho očakáva,“ nechala sa počuť.

Anastastia Kuzminová
Na snímke slovenská biatlonistka Anastastia Kuzminová počas pretekov na ME v Osrblí. Foto: TASR – Michal Svítok

Bývalej reprezentačnej kolegyni vystrúhala aj ďalšiu pochvalu. „Nasťa bola pre biatlon prínosom, zaznamenala množstvo úspechov. Je škoda, že slovenský biatlon z toho nedokázal vyťažiť trocha viac. Takýto športovec na Slovensku nie je každý deň,“ dodala Fialková, ktorá dosiahla svoj najlepší individuálny výsledok na MS 2020 v talianskej Anterselve, keď skončila šiesta v stíhačke.

Kapustová musí dať seba na prvé miesto

„Fialky“ boli jediné slovenské pretekárky, ktoré dokázali počas predchádzajúcich troch sezón získať body vo Svetovom pohári. V prebiehajúcom ročníku to zmenila 21-ročná Ema Kapustová, ktorá je vekom stále juniorka.

Rodáčka z Revúcej získala prvé body už pri svojom piatom štarte vo Svetovom pohári, keď skončila na 28. priečke v stíhacích pretekoch vo švajčiarskom Lenzerheide, čím sa stala najmladšou Slovenkou, ktorá vo SP bodovala v novom miléniu.

Ema Kapustová
Na snímke slovenská biatlonistka Ema Kapustová s cenným kovom. Foto: Facebook/Slovenský biatlon

V domácom Osrblí si z ME odniesla bronz z vytrvalostných pretekov na 15 km. Jej silnou stránkou je najmä streľba, vybieliť pravidelne všetkých 20 terčíkov jej nerobí problém.

„Ema Kapustová je vhodný typ na biatlon a má potenciál do budúcna. Je veľmi dôležité, kto ju bude viesť pri prechode do seniorskej kategórie, aké bude mať lekárske zabezpečenie a či sa vyhne zraneniam, pretože ten prechod do seniorskej kategórie je v biatlone asi to najťažšie. Streľba je základ a Ema ju má špičkovú. Ak bude napredovať aj po bežeckej stránke, tak sa od nej dajú očakávať pekné výsledky v budúcnosti,“ pochválila ju Fialková.

Nádeji slovenského biatlonu odporúča, aby vždy počúvala najmä svoje telo, zamerala sa na seba a v prípade, že ju bude niečo trápiť, nešla cez čiaru.

„Ja osobne som často šla cez hranu, keď som bola tlačená do pretekov, hoci som sa necítila stopercentne v poriadku. Biatlon nemá veľa športovcov a často sa vyžaduje, aby športovec nastúpil na každé preteky. Keby som mohla, to isté by som odkázala aj sama sebe. Treba počúvať viac svoje telo a riadiť sa sebou, pretože ona sama nemôže zachrániť celý biatlon a sú tam aj iní športovci,“ odkázala.

Paulína sa ešte nerozhodla

Kým 29-ročná Ivona sa s profesionálnym biatlonom rozlúčila natrvalo a nad prípadným návratom vôbec neuvažuje, jej staršia sestra Paulína ešte nevyniesla definitívny verdikt nad svojou kariérou. Aktuálne sa už takmer dva mesiace venuje materským povinnostiam.

„Môžem za ňu povedať, že ona fakt ešte nie je rozhodnutá. Všetko bude záležať od toho, aké bude mať na návrat podmienky. Nie je to len o nej, ale aj o zabezpečení a tíme ľudí, ktorí za ňou stoja. Určite sa s tou myšlienku pohráva, ale sama povedala, že ide krok po kroku, keďže dcéra je ešte stále veľmi malá,“ uviedla.  

Na snímka slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková.
Na snímka slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková.Foto: TASR

Dobrou inšpiráciou jej môže byť aj Francúzka Justine Braisazová-Bouchetová, ktorá pre materstvo vynechala sezónu 2022/2023. Z Česka si tento rok napokon odniesla päť cenných kovov vrátane troch najcennejších.

„Ak sa bude dať a výkonnosť bude, tak to možno ešte skúsi. Na všetko funguje aj rôzna diagnostika. Na Dukle máme dostupné viaceré merania, ktoré zhodnotia, či na to ešte má a v akej je kondícii. Keby chcela definitívne ukončiť kariéru, tak by sa rozlúčila rovnakým spôsobom ako ja alebo vo väčšom štýle,“ objasnila.

„Paulína zvláda materstvo veľmi dobre. Vždy bola starostlivý typ. Má veľké šťastie, pretože má poslušnú dcérku, ktorá skoro vôbec neplače. Spolu s ňou si to užívame aj my,“ dodala.

Rusi a Bielorusi pod neutrálnou vlajkou

Témou, ktorá už dlhé mesiace rozdeľuje verejnosť na dva tábory je účasť ruských a bieloruských športovcov na súťažných podujatiach. Kým napríklad v tenise môžu štartovať pod neutrálnou vlajkou, Medzinárodná biatlonová únia ich po ruskej invázii na Ukrajinu suspendovala. Podľa Fialkovej v kolotoči svetového biatlonu chýbajú.

„V ženskom biatlone sme mali veľa úspešných bieloruských a ruských reprezentantiek, spomeniem napríklad Darju Domračevovú alebo Hannu Solovú. Sú to pretekárky, ktoré sa pravidelne umiestňovali v najlepšej desiatke. Či už v mužskom alebo ženskom biatlone sa trocha znížila konkurencieschopnosť. Na druhej strane, všetci rozumieme, prečo to tak je,“ priniesla svoj pohľad Fialková.

Podľa nej by biatlonisti zo spomínaných krajín mohli na podujatiach pretekať pod neutrálnou vlajkou. „Športovci aktuálne nemôžu za to, čo sa deje. Sú to len športovci, ktorí rovnako ako my, trénujú celý rok, aby podali potrebné výkony, “ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport