Na hlavný obsah

Na kvalitných odborníkov nemáme peniaze. Slovenský biatlon čaká po odchode Fialkových náročné obdobie

Budúcnosti slovenského biatlonu sme sa venovali v relácii Šport: 24.

Na kvalitných odborníkov nemáme peniaze. Slovenský biatlon čaká po odchode Fialkových náročné obdobie
Sestry Fialkové už v budúcej sezóne na trati neuvídime. Foto: TASR, koláž: RTVS

Slovenský biatlon čelí veľkej výzve. Jediné dve slovenské reprezentantky Paulína Bátovská Fialková a Ivona Fialková, ktoré dokázali počas posledných troch sezón získať body vo Svetovom pohári, počas leta prerušili, respektíve ukončili profesionálne kariéry.

Dokáže sa slovenský biatlon vysporiadať s odchodom sestier Fialkových? Máme potenciál vrátiť nášmu úspešnému olympijskému športu vyblednutý lesk? Aká je budúcnosť biatlonu v stále zhoršujúcich sa klimatických podmienkach?

Aj na tieto otázky sa snažil nájsť odpovede v spravodajskej relácii Šport :24 moderátor Peter Čambor. Jeho hosťami boli Peter Vozár, prezident slovenského zväzu biatlonu, Martin Otčenáš – bývalý reprezentant a dnes už tréner a Martina Halinárová, bývala reprezentantka.

Zápis Halinárovej ostal neprekonaný

V marci 1993 sa Martina Halinárová stala vôbec prvou Slovenkou, ktorá dokázala zvíťaziť na pretekoch Svetového pohára. Od historického triumfu vo švédskom Östersunde prešlo už viac ako 30 rokov.

Okrem Anastasie Kuzminovej, ktorá je však rodáčka z ruského Ťumeňu, sa žiadnej Slovenke nepodarilo napodobniť jej triumf. Na druhý najvyšší stupienok sa štyrikrát podarilo dostať Paulíne Fialkovej.

„Určite sme sa za 30 rokov posunuli výrazne dopredu a latku, ktorú Martina postavila sa nám podarilo udržať. Biatlon je slovenský najúspešnejší zimný olympijský šport. Som veľmi rád, že počas posledných troch rokov máme postavené silné mládežnícke družstvo a každý rok dokážeme priniesť medailu z vrcholových mládežníckych podujatí. To je veľmi kľúčové pre budúcnosť slovenského biatlonu a latka, ktorú musíme udržať,“ načrtol svoj pohľad na stav slovenského biatlonu Vozár.

Rovnako optimistickým pohľadom však neoplýva Halinárová, ktorej na majstrovstvách sveta vo Fínskom Kontiolathi v roku 1999 zavesili na krk striebro v stíhacích pretekoch na 10 km.

„Nemôžem povedať, že by som híkala z toho, čo sme dokázali. Nasťa Kuzminová, ktorá reprezentovala Slovensko, nebola naša slovenská reprezentantka. Nemám teda až také veľké oči. Po mne prišli až sestry Fialková, ktoré boli veľmi talentované a myslela som si, že ony sú jediné, ktoré by mohli prekonať moju medailu z MS. Tie však ukončili kariéru. Momentálne medaila, ktorú som získala v roku 1999 ako Slovenka, nie je prekonaná,“ zhodnotila Halinárová.

Doteraz nezískali ani bod

Zaplátať výpadok dvoch nosných reprezentantiek slovenského tímu nebude jednoduché. Ženská zostava zasiahne do 47. sezóny Svetového pohára v zložení: Mária Remeňová, Zuzana Remeňová, Veronika Machyniaková a Henrieta Horvátová.

Ani jedna zo spomínaného kvarteta sa v doterajšej kariére neumiestnila v individuálnych disciplínach Svetového pohára v bodovanej štyridsiatke. Najlepšie umiestenie dosiahla ešte v januári 2021 Horvátová, ktorá skončila vo vytrvalostných pretekoch v talianskej Anterselve na 52. mieste.

„Nečakám veľké super výsledky. Dievčatá však určite pôjdu naplno – avšak pôjdu len to, na čo majú. Bolo by fajn, ak by niekedy zabodovali,“ predpovedá účastníčka piatich olympijských hier, ktorá za jeden z problémov slovenského športu označila neustále sa znižujúcu latku pre mladých športovcov.

„My sme boli vychovávaní tak, že v osemnástich rokoch už budeme „dospeláci“. Teraz sa do osemnástich rokov len hrajú, potom si do 23 rokov dávajú pozor, aby sa nepretrénovali a zrazu v 27 rokoch prídu na to, že sú už staré a svet im ušiel,“ skritizovala Halinárová.

Pozrite si celé vyjadrenie Martiny Halinárovej:

Nedokážu zaplatiť kvalitných odborníkov

Slovensko už roky čelí výraznému odlivu mozgov do zahraničia. Rovnaká situácia je aj v športe, biatlon nevynímajúc. Odchod kvalitných domácich odborníkov je podľa Vozára jedným z dôvodom, prečo je aktuálny stav v najúspešnejšom slovenskom športe na ZOH taký kritický.

„Máme vytypovaných ľudí, avšak nemáme financie, a preto nám kvalitní ľudia odchádzajú do zahraničia. Dobrým príkladom je bývalý bežec na lyžiach Martin Bajčičák, ktorého nedokážeme zaplatiť, pretože financovanie slovenského športu je také, aké je. Rozdiel medzi českým a slovenským biatlonom je za desať rokov 50 miliónov eur.

Samozrejme, keď vám niekde dajú plat štyrikrát vyšší ako na Slovensku, tak je to dosť významný faktor, prečo kvalitní ľudia neostanú na Slovensku a odídu do zahraničia. To sú veci, ktoré si musíme povedať otvorene a nepozerať sa vždy len do minulosti.“ ozrejmil Vozár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport