Na hlavný obsah

Mikuláš Černák opäť pred súdom. Tentokrát je obžalovaný z jednej z najbrutálnejších vrážd

Iniciátorom vraždy mal byť Mikuláš Černák.

Mikuláš Černák opäť pred súdom. Tentokrát je obžalovaný z jednej z najbrutálnejších vrážd
Svedok Jozef Galica. Foto: RTVS

Na Okresnom súde v Prešove pokračoval proces, v ktorom je Mikuláš Černák obžalovaný z ďalšej vraždy. Stala sa pred vyše 25 rokmi a o život prišiel podnikateľ Peter Suržin. Vypovedal svedok, ktorý ho vtedy viezol v aute spoločne s jeho vrahom.

Vražda bola označovaná za jednu z najbrutálnejších u nás. Obeť mal zavraždiť člen podsvetia Alojz Házy. Svedok Jozef Galica auto šoféroval. Uviedol, že Házy, ktorý sedel vzadu, začal zrazu obeť škrtiť. To, že vraždu neoznámil polícii, zdôvodnil tým, že sa bál.

„Iba jedno vám poviem, že ja neviem, kde som išiel. Keby Házyho nezabili, tak ja tu dnes nie som. Házy mi to dobre naznačil, čo mám rozprávať, aby som sa mohol starať o svoje deti,“ hovorí svedok Jozef Galica.

Obžalobe Mikuláša Černáka sa v Ranných správach RTVS venoval redaktor Robert Latta:

Príbuzní obete mu nedôverujú

Výpoveď vnímajú syn a dcéra zavraždeného ako nedôveryhodnú. Pochybnosti má aj prokurátor. „Prečo nerozprával? Až keď ho oslovila polícia, po tých osemnástich rokoch, tak až vtedy začal rozprávať. Je to môj krstný otec a za 26 rokov ani raz neprišiel a neospravedlnil sa,“ hovorí dcéra zavraždeného Petrana Pazerová.

„Keď vám svedok povie, že má okno a v náznakoch popíše celú cestu aj čo kto robil. Nemôžem sa ubrániť pocitu, že pán svedok toho vedel viac, ako povedal,“ upozorňuje prokurátor Okresnej prokuratúry Martin Dominik Pastier.

Ďalší svedok bol pri tom, keď Petrovi Suržinovi nejaký čas pred vraždou vybuchla v aute výbušnina. Vtedy mal aj podozrenie, že ho sledujú. „Nechcel nikde chodiť a bol úplne vystrašený,“ spomína svedok Alojz Holub.

Podľa prokuratúry bol Mikuláš Černák iniciátorom vraždy, aj keď v tom čase sedel vo väzbe. Samotný Černák, ktorý súhlasil, aby sa pojednávalo bez neho, to odmieta. „Myslím si, že tu sa preukazujú postupne stále väčšie a väčšie pochybnosti,“ tvrdí obhajca Mikuláša Černáka Jozef Karabáš.

„Boli čítané aj výpovede z prípravného konania, čiže súd ich bude musieť zohľadniť. Či to bude mať vplyv alebo nie, to je na rozhodnutí súdu,“ dodal Pastier.

Súd s Mikulášom Černákom, ktorý si odpykáva doživotný trest, by mal pokračovať v apríli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko