Na hlavný obsah

Na východe pocítili dotrasy októbrového zemetrasenia. Rezort práce je pripravený pomôcť

Zemetrasenie malo magnitúdo 2,7.

Na východe pocítili dotrasy októbrového zemetrasenia. Rezort práce je pripravený pomôcť
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš . Foto: TASR/Martin Bauman

Východné Slovensko zasiahlo vo štvrtok (22. 2.) zemetrasenie. Potvrdil to vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay s tým, že aktuálne zisťujú viac informácií.

Išlo o dotrasy minuloročného októbrového zemetrasenia. Otrasy pocítili ľudia v okresoch Vranov nad Topľou a Humenné. Podľa údajov oddelenia seizmológie SAV malo zemetrasenie magnitúdo 2,7. Epicentrum zaznamenali pri obci Jankovce v okrese Humenné. Podľa Csicsaya išlo o doteraz najsilnejší dotras, ktorý zároveň ľudia pocítili najintenzívnejšie.

Zemetrasenie malo epicentrum 16 kilometrov od Humenného a nachádzalo sa v hĺbke deviatich kilometrov.

Otrasy v obci Ďapalovce zaznamenali otrasy krátko pred 14.00 h. Starosta obce Ján Cmár uviedol, že obyvatelia sa začali ozývať takmer okamžite s tým, že si každý chcel udalosť overiť. Po kontaktovaní SAV im potvrdili, že išlo o zemetrasenie.

„Podľa slov jednotlivých občanov to malo priebeh ako zemetrasenie v októbri – najprv nejaký výbuch a následne hojdanie, kolísanie, trasenie. To spôsobilo, síce menšie škody, ale nejaké určite áno. Najhoršie je to, že to občanov znovu veľmi vystrašilo,“ pokračoval Cmár. Dodal, že zemetrasenie môže mať zlý dosah na psychiku obyvateľov.

Starosta Baškoviec v okrese Humenné Pavol Tamáš pre TASR uviedol, že otrasy boli jasne cítiť. Ani tam zatiaľ neevidujú novovzniknuté škody spôsobené zemetrasením. Koordinátorka pomoci pre obce postihnuté zemetrasením v Prešovskom samosprávnom kraji Lucia Sukeľová uviedla, že očakávajú nahlasovanie škôd v piatok (23. 2.).

Ďapalovce patrili medzi obce, ktoré vlaňajšie októbrové zemetrasenie s magnitúdou 4,9 zasiahlo najhoršie. Epicentrum malo totiž v katastri tejto východoslovenskej obce.

Z Ďapaloviec sa po zemetrasení prihlásila v relácii Aktuálne :24 redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

Ministerstvo práce je pripravené pomôcť

Ministerstvo práce je pripravené poskytnúť pomoc ľuďom zasiahnutých štvrtkovým zemetrasením na východe Slovenska. Deklaroval to šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD). Stanovisko poskytol odbor komunikácie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

„Východ Slovenska opäť zasiahlo zemetrasenie. Síce slabšie ako to v minulom roku, ale ľudia sú vystrašení. Aktivizovali sme úrady práce v Humennom, Vranove nad Topľou a Stropkove, ktoré už komunikujú so starostami postihnutých obcí. Sme pripravení poskytnúť pomoc vrátane psychologickej,“ skonštatoval minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny