Na hlavný obsah

Zemetrasenie na východe Slovenska mohlo ohroziť bývalý areál ťažby soli v Prešove. Mesto sa obáva zosuvu pôdy

Spoločnosť Solivary ukončila ťažbu pred štrnástimi rokmi.

Zemetrasenie na východe Slovenska mohlo ohroziť bývalý areál ťažby soli v Prešove. Mesto sa obáva zosuvu pôdy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nedávne zemetrasenie na východe Slovenska zrejme ovplyvnilo aj situáciu v časti Prešova, kde sa kedysi ťažila soľ. Radnica pritom na problém upozorňuje roky. Obáva sa zosuvu pôdy. Zemetrasenie to mohlo ešte zhoršiť.

Spoločnosť Solivary ukončila ťažbu soli pred 14 rokmi. Dodnes však v časti Solivar ostalo vyše 150 vrtov. Z niektorých vyteká soľanka, ktorá ničí pôdu, no steká aj do okolitých tokov. Zároveň hrozí, že by sa tam mohla prepadnúť pôda. Stalo sa to už v 80. rokoch.

Situáciu v Prešove zmonitoroval v Správach RTVS z regiónov redaktor Robert Latta:

„To znamená, že terén sa môže prepadnúť do hĺbky. A vzhľadom na to, že tu chodia aj ľudia na prechádzky alebo so psami, tak sú ohrozené aj ľudské životy. Môže to byť v krátkej dobe, môže to byť o 50 rokov,“ upozornila banská inžinierka a niekdajšia vedúca bane Viera Ježíková.

Aktuálnu situáciu zrejme ovplyvnilo aj nedávne zemetrasenie. Potvrdzujú to merania v jednom z vrtov v Múzeu Solivar.

„Ak sa niečo stane, ako napríklad teraz zemetrasenie, tak sa robí okamžité meranie. Takže oproti tým meraniam, ktoré sme vykonávali doteraz, sa hladina prepadla zhruba o sto metrov,“ povedal riaditeľ Múzea Solivar Marek Duchoň.

„Pokiaľ odtiekla voda, kde bola niekoľko stoviek rokov a niektoré podzemné priestory nie sú vyplnené soľankou, tak je to varovný prst, že sa musia hľadať účinné riešenia,“ podotkol zástupca primátora mesta Prešov Peter Krajňák (Most-Híd 2023).

Zemetrasenie mohlo poškodiť vrty

Zemetrasenie zrejme poškodilo aj niektoré vrty. Na problém v Prešove upozorňujú niekoľko rokov. Napokon sa dočkajú štúdie, ktorú urobí Štátny geologický ústav Dionýza Štúra. Od rezortu životného prostredia na to dostal viac než 60-tisíc eur.

„Štúdia nielen zhodnotí aktuálny stav, ale aj predostrie možné riešenia situácie v Solivare,“ vysvetlil envirorezort.

Budú teda vedieť, ako riešiť problém so soľankou aj s rizikom zosuvu pôdy. Rezort zároveň upozorňuje, že spomínaný ústav už prišiel o niekoľko takzvaných pevných geodetických bodov, ktorými situáciu v lokalite monitoruje. Stali sa terčom vandalov. Mohli pritom priniesť podrobnejšie výsledky sledovania pohybov povrchu terénu.

„Konečne sa našli nejaké peniaze aspoň na štúdiu a ja verím, že sa nájdu aj peniaze na likvidáciu ohrození, ktoré tu v súčasnosti sú,“ dodala Ježíková. Štúdia má byť hotová koncom marca budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny