Na hlavný obsah

Najväčších úspechov syna sa nedožila. Hokejistovi Fehérvárymu vzala rakovina matku v deviatich rokoch

Hokej mu pomáhal vyrovnať sa so smrťou najbližšej osoby.

Najväčších úspechov syna sa nedožila. Hokejistovi Fehérvárymu vzala rakovina matku v deviatich rokoch
Na snímke slovenský hokejista Martin Fehérváry. Foto: RTVS

Pracant, ktorý si šiel za svojím cieľom. Už od začiatku bol víťazný typ, ktorý vedel prekonať prekážky. Bol dieťa, ktoré keby robilo akýkoľvek šport, bolo by úspešné. Nikdy nemal nič zadarmo, všetko si musel sám zobrať. Aj týmito slovami opisujú obrancu Martina Fehérváryho blízki, ktorí boli súčasťou jeho cesty do najlepšej hokejovej ligy sveta NHL.

Na nej ho už nesprevádza mama Gabriela, ktorá v roku 2009 podľahla rakovine pľúc. „Vždy jej bolo zle. Bolo mi jej ľúto, ale aj tak som bol rád, keď ma vyzdvihla zo školy. Necítila sa dobre, takže som si tie chvíle veľmi vážil. Aj keď bola chorá, občas prišla na moje zápasy,“ odkrýva kus zo svojho súkromia 24-ročný hokejista v dokumentárnom cykle RTVS Opri sa o mňa.

„Mamu človek nikdy nenahradí, človek sa môže snažiť koľko chce,“ dodáva Martinov otec Mário Fehérváry, ktorý ostal po smrti milovanej manželky sám s tromi malými deťmi. Veľkou pomocou mu bola najmä rodina, ale aj ostatní rodičia z Hokejovej školy Svišť.

Mama chcela, aby bol šťastný

Martin Fehérváry začínal s hokejom v Slovane Bratislava. Následne sa po približne roku a pol stal súčasťou súkromnej Hokejovej školy Svišť, ktorú založili nespokojní rodičia. K najrýchlejšiemu kolektívnemu športu ho viedol najmä otec.

„V mojej kariére má otec najvyššie miesto. On bol ten, ktorý má k hokeju doviedol a vo všetkom má celý život podporoval, ale bol aj najväčší kritik. Nechýbali klasické reči, že predáme hokejový výstroj, korčule dáme na bazár a nebudeš hrať hokej,“ hovorí bek.

Mama Gabriela ho nekritizovala. Bola šťastná, že robí to, čo ho baví. „Mama bola pokojná, nekonfliktná osoba – čistá láska voči nám. Bol som mamičkin chlapček, vždy som s ňou bol,“ pokračuje.

Keď mal Fehérváry len sedem rokov, život zasadil celej rodine krutý úder. Vyšetrenia ukázali, že príčinou dlhého pokašlávania jeho matky je rakovina.

„Najskôr si mysleli, že je to tuberkulóza. Potom jej vybrali nejakú uzlinu. Jedného dňa sme s otcom doma vešali bielizeň. Prišli výsledky a otec mi povedal, že od dnešného dňa jej budeme musieť pomáhať viac, pretože mamina ochorela a má rakovinu pľúc,“ vracia sa Fehérváry v spomienkach.

Hoci všetci verili, že ako silná žena s chuťou do života zákernú chorobu porazí, nestalo sa tak. „V nemocnici jej následne zistili, že po celom tele má metastázy. Na hokejbalovom turnaji som potom získal cenu pre najlepšieho obrancu a telefonoval jej. To bol asi môj posledný telefonát s mamou,“ spomína so slzami v očiach.

Život mladej rodiny sa tak počas niekoľkých dní zmenil. Otec Mário prišiel o manželku, súrodenci Gabirel (15), Martin (9) a Monika (6) o matku. „Museli sme sa naučiť pomáhať si – upratovať a starať sa o domácnosť. Otec sa musel naučiť variť. Mal to nesmierne náročné, pretože sme boli tri malé deti. Všetci nám pomáhali najviac ako mohli, aj preto sme to zvládli,“ spomína.

Pozrite si časť z dokumentárneho cyklu RTVS Opri sa o mňa, v ktorom odkryl kus svojho súkromia slovenský hokejista Martin Fehérváry:

Gól venoval mame do neba

Prekonať ťažobu zo straty matky mu pomáhal aj hokej, pre ktorý ako štrnásťročný odišiel sám do švédskeho Malmö. Na severe Európy trénoval s hráčmi, ktorí boli aj o dva roky starší ako on.

To ho motivovalo pracovať na sebe ešte tvrdšie ako ostatní. Tréningy navyše na ľade a v posilňovni, keď sa nikto nepozeral, sa začali odzrkadľovať, keď postupne svojich spoluhráčov predbehol.

Tvrdá práca priniesla ovocie aj v roku 2018, keď si ho v druhom kole z celkového 46. miesta vybral vo vstupnom drafte do NHL Washington Capitals. Fehérváry sa vtedy stal najvyššie draftovaným Slovákom v edícii 2018.

Debut v profilige absolvoval v otváracom zápase ročníka v októbri 2019. Od sezóny 2021/2022 je pevnou súčasťou obrany Capitals. „Je to nesmierna hrdosť, keď som ho videl hrať v Madison Square Garden. Každý vie, čo je to za halu. Vystupovali tam Elton John, Elvis Presley či Beatless, odohrali sa tu najslávnejšie boxerské a basketbalové zápasy. Na prvého človeka, na ktorého som si vtedy spomenul, bola Gabika. Ona by si zaslúžila, aby prežila tú radosť,“ vraví Fehérváryho otec.

Emotívny moment prežil aj Martin v polovici novembra 2021. V stretnutí, ktoré nieslo názov Hockey Fights Cancer (poznámka redakcie: Hokej bojuje proti rakovine), strelil otvárací gól duelu do siete Pittsburghu Penguins.

„Bol to asi môj celkovo pätnásty zápas v NHL. Bol to duel venovaný boju proti rakovine. Po pár striedaniach sa mi podarilo dať gól, ktorý bol pekný a navyše aj proti Pittsburghu, ktorý je naším najväčším rivalom. Keď som dal gól, bolo to veľmi emotívne. Venoval som jej ho,“ uzavrela Washingtonská 42 pre RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport