Na hlavný obsah

Naše hory začali zapáchať, sťažujú sa miestni. Horolezci budú musieť odnášať svoje výkaly z Mount Everestu

Na úpätí Everestu sa nachádzajú približne tri tony ľudských výkalov.

Naše hory začali zapáchať, sťažujú sa miestni. Horolezci budú musieť odnášať svoje výkaly z Mount Everestu
Na snímke je v pozadí Mount Everest. Foto: TASR/AP

Horolezci, ktorí sa pokúšajú vystúpiť na Mount Everest, budú musieť odteraz upratať svoje výkaly a priniesť ich späť do základného tábora, kde budú zlikvidované. Informovala o tom spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na nepálske úrady.

„Naše hory začali zapáchať,“ povedal BBC Mingma Šerpa, vedúci okresu Pasang Lham. Ten pokrýva väčšinu oblasti Everestu a nové pravidlo je jedným z novo zavedených opatrení, ktoré sa najvyššej hory sveta dotýkajú.

Vzhľadom na extrémne teploty sa exkrementy zanechané na Evereste úplne nerozložia. „Dostávame sťažnosti, že na skalách sú viditeľné ľudské výkaly a niektorí horolezci ochoreli. Je to neprijateľné a kazí to náš imidž,“ povedal Mingma Sherpa.

Horolezci, ktorí sa pokúsia vystúpiť na Mount Everest a neďalekú horu Lhotse, dostanú pokyn, aby si v základnom tábore zakúpili takzvané vrecká na výkaly, ktoré sa budú po návrate kontrolovať.

Počas horolezeckej sezóny horolezci trávia väčšinu času v základnom tábore, kde sa aklimatizujú na nadmorskú výšku a kde sú samostatné stany slúžiace ako toalety, pod ktorými sú umiestnené sudy na zber exkrementov.

Keď však začnú samotný výstup, situácia s vyprázdňovaním sa skomplikuje. Hoci sa väčšina horolezcov a pomocného personálu snaží vykopať si diery v snehu, často končia na nezasnežených miestach.

Odpadky sú veľkým problémom

Odpadky sú na Evereste a ďalších horách v regióne naďalej veľkým problémom, hoci sa čoraz častejšie uskutočňujú čistiace akcie vrátane každoročného zberu odpadkov nepálskou armádou.

„Odpadky sú veľkým problémom, najmä vo vyšších táboroch,“ povedal Čhiring Šerpa, výkonný riaditeľ mimovládneho výboru SPCC pre kontrolu znečistenia.

Hoci neexistuje žiadny oficiálny údaj, SPCC odhaduje, že medzi prvým táborom na úpätí Everestu a štvrtým táborom smerom k vrcholu sa nachádzajú približne tri tony ľudských výkalov. „Predpokladá sa, že polovica z toho je vo štvrtom tábore,“ povedal Čhiring Šerpa.

Stephan Keck, horský vodca, ktorý organizuje aj expedície na Everest, povedal, že štvrtý tábor si vyslúžil prezývku „otvorená latrína“.

Štvrtý tábor, známy aj ako South Col, sa nachádza vo výške 7 906 metrov a je posledným táborom pred záverečnou etapou výstupu na vrchol Mount Everestu a Lhotse. „Nie je tu takmer žiadny ľad a sneh, takže všade naokolo uvidíte ľudské výkaly,“ hovorí Keck.

Miestna samospráva Pasang Lham preto vyzvala SPCC, aby pre odhadovaných 400 zahraničných horolezcov a 800 členov pomocného personálu zaobstarala približne 8 000 vreciek na exkrementy zo Spojených štátov na nadchádzajúcu horolezeckú sezónu, ktorá sa začne v marci.

Vrecká obsahujú špeciálne chemikálie

Tieto vrecká na výkaly obsahujú chemikálie a prášky, ktoré spevňujú ľudské výkaly a do značnej miery odstránia zápach.

Odhaduje sa, že jeden horolezec vyprodukuje denne v priemere 250 gramov výkalov. Pred pokusom o výstup na vrchol strávia vo vyšších táboroch zvyčajne približne dva týždne.

„Na základe toho im plánujeme dať dve vrecká, z ktorých každé môžu použiť päť až šesťkrát,“ povedal Chhiring Sherpa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet