Na hlavný obsah

Nebudeme čakať na prvého decembra, povedal minister Takáč o vyplácaní farmárov. PPA nemá kapacitu, myslí si Marián Čaučík

Podľa Čaučíka by im štát mal dať to, čo im patrí.

Nebudeme čakať na prvého decembra, povedal minister Takáč o vyplácaní farmárov. PPA nemá kapacitu, myslí si Marián Čaučík
Poslanec Marián Čaučík (KDH) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Poslanec NR SR a podpredseda hnutia KDH Marián Čaučík a minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) sa zhodli na vyššej zodpovednosti ministrov a potrebe vyšších platov, ako sú tie poslanecké. V RTVS hovorili aj o vyplácaní priamych podpôr poľnohospodárom. „Môžem uistiť, že nebudeme čakať na 1. decembra,“ vyhlásil minister.

„Plat poslanca, ktorý v parlamente nič nerobí, je 5 400 eur. Teraz mám ako minister viac práce a vyššiu zodpovednosť a na účet mi prišlo 3 900 eur,“ vyhlásil Takáč. Zdôraznil, že má pod sebou tisíce ľudí zamestnaných priamo na ministerstve.

Čaučík uznal vyššiu zodpovednosť a súhlasil, že ministri by mali mať vyššie platy ako poslanci. Prekáža mu však spôsob, akým to vláda urobila. „Nezvýšila sa mzda, ale vláda si zvýšila paušálne náhrady, ktoré sú nezdaniteľná položka,“ uviedol. Vláda podľa neho mohla zvážiť pomoc a zvýšiť mzdy aj iným sektorom, ktoré sú podhodnotené.

Reportáž z relácie pripravil do Správ RTVS redaktor Radoslav Šebo:

Poslanec KDH tiež pripomenul, že ministerské mzdy boli zmrazené kvôli ústavnému zákonu, ktorý dovolí zvýšiť platy vtedy, keď bude mať vláda dobré hospodárenie. „Vláda dobré hospodárenie nemá, nie je tu konsolidácia verejných financií a takýmto spôsobom sa to obišlo. Korektnejšia cesta by bola cez novelizáciu zákonu o rozpočtovej zodpovednosti,“ skonštatoval Čaučík.

Minister pôdohospodárstva oponoval, že “ministri si z paušálnych náhrad platia napríklad ubytovanie v rámci Slovenska, keď chodia na výjazdové rokovania vlády“. Zdôraznil, že vláda Roberta Fica mala už niekoľko výjazdových rokovaní naprieč Slovenskom. „Napríklad na východe, kde bolo zemetrasenie, kde sme reálne tým ľuďom a obciam pomohli aj finančne,“ povedal.

Čaučík si myslí, že štátna a verejná sféra si zaslúži vyššie platy, no pre zlý stav verejných financií o tom treba otvorene rokovať. „Minister financií v Bruseli hovorí o tom, že treba konsolidovať. Ale na Slovensku prináša sociálne balíčky. Premiér Fico hovorí, že sociálny štandard sa musí udržať. Nielen udržať, zaslúžil by si aj vyššie mzdy, ale musíte to urobiť zodpovedne, nie populisticky,“ vyhlásil.

Priame platby pre farmárov

Takáč a Čaučík hovorili aj o problémoch s vyplácaním priamych podpôr poľnohospodárom, ktorí doteraz dostali iba menšiu časť očakávaných platieb. Podľa Takáča ide o dlhodobý problém, ktorý sa ťahá už od roku 2020. Čaučík reagoval, že problémy na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), ktorá platby rozdeľuje, boli už dávnejšie.

„Pri najhorších verejných financiách dostanú poľnohospodári najviac finančných prostriedkov,“ vyjadril sa Takáč o 76 miliónoch eur zo štátneho rozpočtu vyčlenených pre pôdohospodárov.

„Môžem uistiť, že nebudeme čakať na 1. decembra a zálohové platby začneme vyplácať čo najskôr. Ešte skôr, ako sa začnú vyplácať priame platby,“ povedal minister o vyplácaní poľnohospodárov.

Slovenskí farmári majú vyplatených iba 40 percent priamych platieb. Po iné roky to išlo k decembru už o 90 percent.

Podľa Čaučíka by im štát mal dať to, čo im patrí. „Mal by odmocniť byrokraciu. Pôdohospodárska platobná agentúra nemá kapacitu, aby to robila dobrým spôsobom,“ uviedol.

Takáč zdôraznil, že na ministerstve a na PPA sú tímy ľudí, ktoré robia všetko preto, aby tieto priame platby vyplatili čo najskôr. „Sme limitovaní kontrolami, ktoré neviete zrealizovať za týždeň,“ povedal minister pôdohospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko