Na hlavný obsah

Platy premiéra aj ministrov stúpnu o tisíce eur: Takto to komentovali Dolinková, Šutaj Eštok či Kamenický

Vláda si schválila zvýšenie paušálnych náhrad.

Platy premiéra aj ministrov stúpnu o tisíce eur: Takto to komentovali Dolinková, Šutaj Eštok či Kamenický
Členovia Vlády SR. Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér, podpredsedovia vlády a ministri si mesačne prilepšia o tisíce eur. Vláda schválila zvýšenie paušálnych náhrad. Takýmto spôsobom obišli zmrazenie platov. Nezvyšovali sa im už niekoľko rokov pre vysoký dlh krajiny.

Premiér Robert Fico po novom dostane k základnému platu paušálne náhrady vo výške 4,5-násobku priemernej mzdy. Jeho podpredsedovia, Robert Kaliňák, Denisa Saková, Tomáš Taraba a Peter Kmec budú mať nárok na 3,5-násobok priemernej mzdy. Bežný minister si prilepší o viac ako trojnásobok priemernej mzdy.

„Bolo to odôvodnené tým, že od roku 2001 sa paušálne náhrady nevalorizovali. Aj s tým, že opakovane zasadá vláda na výjazdových rokovaniach a jediní ministri nemajú hradené svoje výdavky, čo sa týka stravovania, cestovania alebo ubytovaním,“ informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

„Nie je asi normálne, že poslanec, ktorý dokáže v parlamente tak vykrikovať a ‚štekať‘ ako Jozef Pročko má plat 5 700 eur a ministri, ktorí tu riadia kľúčové sektory, majú plat 3 900 eur,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Zvyšovaniu platov vo Vláde SR sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

Priemerná mzda, od ktorej sa paušálne náhrady odvíjajú, dosiahla v 3. štvrťroku hodnotu 1400 eur. Základné platy členov vlády zostávajú aj naďalej zmrazené. Ide o sankciu, ktorá vyplýva z ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti.

Táto sankcia sa uplatňuje preto, že dlh Slovenska je príliš vysoký. Avšak aj samotná Rada pre rozpočtovú zodpovednosť konštatuje, že uplatňovanie tejto sankcie nie je vhodné.

Opozícia: Vláda myslí na seba

Opozícia hovorí, že vláda myslí v prvom rade na seba. „To krásne ukazuje, že aké sú priority tejto vlády. Tak prvá priorita je teda znížiť tresty za korupciu a ekonomickú trestnú činnosť. Druhá priorita sú teda platy ministrov a uvidíme, tá trojka, štvorka možno príde aj na nejaké problémy ľudí,“ myslí si poslanec Martin Dubéci (PS).

„Bol by som veľmi rád, keby takto kreatívni boli napríklad pri zvyšovaní platov zamestnancov v školstve, učiteľov alebo ostatné odvetvia a aby neriešili prioritne teda iba seba,“ uviedol poslanec a exminister školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Pokiaľ ten minister nie je len hovorca niekoho, kto je za ním, ale naozaj tým, kto pracuje, tým kto vedie tie procesy, tak má väčšiu zodpovednosť ako poslanec. Teraz to riešia a hneď medzi prvými vecami. To sa mi nepáči,“ povedal poslanec a exminister školstva Ján Horecký (KDH).

„Podľa zákona by mal mať nárok na 1,5-násobok tej mzdy poslanca národnej rady. Či to je veľa, málo, nech si to zhodnotí ktokoľvek. Bavíme sa tu o celkových výdavkoch na úrovni niekoľkých stotisíc eur za rok,“ dodal minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Finančné prilepšenie vláda schválila formou uznesenia. Nemusí o ňom rozhodovať národná rada. Účinnosť nadobúda 7. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko