Na hlavný obsah

Pri pátraní po stratených ľuďoch môže pomôcť nová aplikácia: Policajtom poskytuje ďalšie oči a uši

Aplikáciu vyvinuli v Čechách.

Pri pátraní po stratených ľuďoch môže pomôcť nová aplikácia: Policajtom poskytuje ďalšie oči a uši
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prešovskí mestskí policajti, ako prví na Slovensku, používajú novú aplikáciu, ktorá pomáha pri lokalizácii dezorientovaných alebo stratených ľudí. Aplikácia, ak ide o cudzinca, navyše automaticky prekladá. Softvér vyvinuli v susednej Českej republike, kde ho využíva už desať miest.

Po tom, čo mestský policajt príjme hovor, sa začína súboj s minútami, ktoré môžu aj zachrániť život. Pre núdzneho stačí dvakrát kliknúť na prijatú SMS.

„V tej správe je odkaz do internetového prehliadača. Volajúci odsúhlasí, povolí prístup k polohe, ku kamere a hneď potom operátor vidí, kde sa človek nachádza a čo sa deje na tom mieste pomocou kamery,“ priblížil projektový manažér Medical Information Technologies ČR Dominik Ženatý.

„To sú ďalšie naše oči, uši, okrem kamerového systému, ktorý tu máme,“ skonštatoval náčelník prešovskej mestskej polície Ján Andrejko.

Aplikácia Nestrať sa prechádza v Prešove testovaním. Ako polícii pomôže v reportáži v bloku bloku relácie Aktuálne :24 zisťovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

V Českej republike takto hľadajú aj stratené deti. Len pred pár mesiacmi hľadalo 20 ľudí 70-ročného seniora v Prešove takmer tri dni. V rámci ostrej skúšky nájdenie dezorientovaného trvalo len asi dve minúty.

„Zo skúseností vieme, že aj človek v inom stave ako je bežné, i v podnapitom stave, dokáže potvrdiť SMS správu a zvládne sa lokalizovať, prípadne niečo natočiť,“ podotkol Ženatý. Testovanie aplikácie víta aj krajská organizácia Jednoty Dôchodcov Slovenska.

Problém s pripojením na internet

Komunikácia je bezplatná. Pri kamere je už potrebný internet. Bezplatná sieť wi-fi v mestách nie je ešte realitou. Používateľ potrebuje vlastné mobilné dáta.

„Bohužiaľ finančné prostriedky miest a obci nám neumožňujú vytvoriť takúto globálnu mestskú sieť, aspoň zatiaľ,“ povedal primátor mesta Prešov František Oľha.

Záujem o takéhoto pomocníka už prejavili aj Košice, Trnava, Nitra či Žiar nad Hronom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny