Na hlavný obsah

Nové taktiky podvodných e-shopov: Takto rozpoznáte falošný obchod od pravého

Na nové podvody upozornila obchodná inšpekcia.

Nové taktiky podvodných e-shopov: Takto rozpoznáte falošný obchod od pravého
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Novou taktikou, ktorú používajú podvodníci na internete, je registrovanie známych značiek pod slovenskú doménu .sk. Poukázala na to polícia na sociálnej sieti s odvolaním sa na upozornenia Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI), podľa ktorej podnetov ohľadom tejto praktiky podvodných e-shopov pribúda.

Prevádzkovatelia podvodných webov si najskôr zaregistrujú názov s doménou .sk tak, aby sa čo najviac podobal na originál zaregistrovaný pod inými doménami, ako .eu alebo .com. Kopírovať pritom môžu aj slovenskú stránku a adresu doplnia o slovo. Podľa polície ide najčastejšie o obchody s obuvou, oblečením a iným značkovým tovarom.

Kľúčovým krokom, ako takémuto podvodu nenaletieť, je skontrolovať si odkaz e-shopu. Pri overovaní, či ide o originál, môžu pomôcť aj recenzie od iných používateľov, dostupné na pár klikov, radí polícia.

O internetovom obchode veľa napovedia aj informácie, ktoré o sebe zverejní. „Či je zverejnená identita prevádzkovateľa alebo predávajúceho, obchodné meno a jeho sídlo, prípadne, aké informácie o sebe daný obchod uvádza. V mnohých prípadoch sú tieto informácie veľmi strohé, ak sú nejaké vôbec zverejnené,“ skonštatovala polícia.

Pripomína, že často na podvodných e-shopoch chýbajú akékoľvek obchodné podmienky. Varovným signálom môže byť pri ponuke kontaktných informácií zobrazenie anonymného formulára pre otázky.

Dôležitým indikátorom môžu byť aj podozrivo nízke ceny ponúkaného tovaru, čím „zákazníkov“ lákajú. Ako ďalší signál polícia uviedla spôsob platby. Podvodné obchody ako jedinú možnosť úhrady objednávky ponúknu platbu vopred.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko