Na hlavný obsah

Špekulanti obchádzajú zálohový systém. Poškodzujú výrobcov obalov aj zákazníkov

Podvody odhalila Slovenská obchodná inšpekcia.

Špekulanti obchádzajú zálohový systém. Poškodzujú výrobcov obalov aj zákazníkov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Špekulanti na Slovensku našli spôsob, ako zarobiť pri nápojových obaloch. A to tak, že ich nezaregistrovali do systému zálohovania. Poškodili tak nielen poctivých výrobcov obalov, ale aj spotrebiteľov. Odhalili to inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Celkovo skontrolovali 147 obchodov v 73 obciach.

Ešte v druhej polovici minulého roka sa Správcovi zálohového systému nepozdávalo, že sa vracia oveľa viac nápojových obalov, než je u nás registrovaných. A to najmä v menších obchodoch v obciach na južnom Slovensku. Na podozrivé aktivity upozornil práve SOI.

Špekuláciám pri zálohovaní sa v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

„Zistilo sa, že naozaj veľa podnikateľov prepravuje tovar rovno z Maďarska. Nápoje, ktoré potom nie sú označené, nie sú ani zaregistrované,“ priblížila ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová.

Niektorí zahraniční výrobcovia nápojov používajú etikety rovnaké pre viacero krajín. Preto napríklad maďarský výrobca nápoja použije etiketu s označením „zálohované“, aj keď v Maďarsku zálohovanie nápojových obalov zatiaľ nefunguje.

Špekulanti obchádzajú systém

Keď podnikateľ taký nápoj dovezie na Slovensko, musí obal zaregistrovať v systéme. Špekulanti z južného Slovenska tak neurobili. A zálohu za obal, ktorú vyúčtovali zákazníkovi, si nechali.

„Výrobcovia nápojových obalov musia v systéme chýbajúce peniaze zaplatiť. Tým pádom doplácajú poctiví,“ hovorí projektový manažér Roman Šterbák zo Slovenského združenia pre značkové výrobky.

„Pre spotrebiteľa to nie je problém, pretože on ten obal vie vrátiť. To je problém pre nás a pre výrobcov, pretože nám sa vracajú obaly, na ktoré sme nedostali záloh, nebol nám vyplatený na začiatku,“ upozorňuje riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč.

„Rukami nám prešlo vyše 26 300 kusov balení a z týchto vyše dve tretiny neboli registrované a zálohované. Čiže vyše 18-tisíc, skoro 70 percent,“ uviedla Machútová. Vysvetľuje, že odhalili aj obaly nelegálne polepené čiarovými kódmi s písmenom Z a slovom zálohované. V iných prípadoch obchodníci na južnom Slovensku poškodili priamo spotrebiteľov.

„Keď vám niekto naúčtuje zálohu, vy ju zaplatíte, ale kúpite si obal, ktorý nie je označený, nie je registrovaný, a teda nemáte možnosť ho vrátiť do systému. A niekoľko percent z ceny výrobku ste vydali zbytočne,“ hovorí Machútová.

Správca zálohového systému podal viacero trestných oznámení. Kontroly budú ďalej pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika