Na hlavný obsah

Novela Trestného zákona je smrteľný koktail pre spravodlivosť, uviedla Mária Kolíková

"Opozícia by videla najradšej všetkých v base," povedal minister spravodlivosti.

Novela Trestného zákona je smrteľný koktail pre spravodlivosť, uviedla Mária Kolíková
Na snímke zľava Mária Kolíková (SaS) a Boris Susko (Smer-SD). Foto: koláž RTVS

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS) uviedla, že v demokratickej spoločnosti sa nemôže stať, aby minister spravodlivosti „od pazúch“ doniesol nový Trestný zákon s radikálnymi zmenami.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) si myslí, že zníženie trestných sadzieb bude odrádzať páchateľov, aby sa priznávali k niečomu, čo nespáchali.

Už takmer dva mesiace ľudia protestujú proti zmenám v Trestnom zákone a zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Opozícia kritizuje vynechanie medzirezortnej diskusie a zrýchlené konanie. V druhom čítaní sa diskutuje aj o pozmeňujúcich návrhoch.

Susko povedal, že v pozmeňovacom návrhu , ktorý prijal Ústavnoprávny výbor NR SR, navrhli úpravy, ktoré vychádzajú z pripomienok Európskej komisie (EK).

Podotkol, že do určite miery zohľadnili aj pripomienky generálneho prokurátora Maroša Žilinku a taktiež reagovali aj na výhrady opozície. „Medzi základné zmeny patrí najmä zmena jednotlivých výšok škôd, kde sme znížili hranice,“ doplnil Susko.

Exšéfka rezortu spravodlivosti Kolíková povedala, že Susko prišiel ešte v decembri s textom zákona, ktorý mal vyše 60 strán. „Teraz prišiel poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD) s pozmeňujúcim návrhom na 20 stranách, ktorý je nezrozumiteľný,“ kritizovala.

Novelu Trestného zákona označila za „smrteľný koktail pre spravodlivosť“. „Radikálne menia hranice, menia aj to, aký čas má vyšetrovateľ na objasňovanie trestného činu,“ povedala Kolíková s tým, že na to nie je „absolútne žiadne vysvetlenie“.

Čas na vyšetrovanie sa skráti

Čas, ktorý má vyšetrovateľ na objasnenie, sa podľa Kolíkovej skráti v niektorých prípadoch z 20 rokov na desať, päť až tri roky.

„V žiadnej demokratickej spoločnosti neexistuje, aby minister spravodlivosti od pazúch doniesol nový Trestný zákon s radikálnymi zmenami, kedy zo dňa na deň nebudete môcť stíhať nespočetné množstvo trestných činov,“ skonštatovala Kolíková.

Za klamstvo označila aj to, že koalícia sľubovala voličom radikálne zníženie trestných sadzieb a zrušenie ÚŠP.

Odlišné filozofie

Boris Susko tvrdil, že „ľuďom sľúbili, že zmenia trestnú politiku štátu“. „To je rozdiel medzi našou filozofiou trestnej politiky a filozofiou terajšej opozície, ktorá má krvavé oči a videla by najradšej všetkých v base,“ dodal.

Minister spravodlivosti spresnil, že chcú, aby majetkové trestné činy boli v hranici do desať rokov trestu odňatia slobody. „Bude však rozhodovať sudca. Zavádzame možnosť individualizácie trestu,“ podotkol.

Susko si myslí, že zníženie hornej hranice trestných sadzieb bude odrádzať páchateľov, aby sa priznávali k niečomu, čo nespáchali. „Nikto sa nebude priznávať k spáchaniu trestného činu, ak ho nespáchal,“ reagovala Kolíková.

Poslankyňa povedala, že už exminister spravodlivosti Viliam Karas riešil zmenu trestnej politiky. „Debata s prokurátormi, sudcami, vyšetrovateľmi a akademickou obcou trvala vyše roka, aby sme citlivo nastavili hranice,“ uviedla.

Susko poprel tvrdenia Kolíkovej, že pomáhajú „svojim ľuďom“. „Nevyberáme si selektívne, týka sa to všetkých majetkových trestných činov,“ dodal minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko