Na hlavný obsah

Novela Trestného zákona mala tresty za drogy zmierňovať, pozmeňovací návrh ich však sprísnil. Advokát vysvetlil, čo to spôsobí v praxi

Zmeny podľa Igora Ribára prebiehali narýchlo.

Novela Trestného zákona mala tresty za drogy zmierňovať, pozmeňovací návrh ich však sprísnil. Advokát vysvetlil, čo to spôsobí v praxi
Ilustračná snímka marihuany. Foto: Unsplash

Už niekoľko týždňov sa na Slovensku diskutuje o novele trestného zákona z dielne vládnej koalície. Zmeny v trestných kódexoch, najmä v prípadoch korupcie, kritizuje opozícia aj odborná verejnosť.

Spolu s trestami za majetkové trestné činy však novela zmierňovala aj tresty za držanie drog. V pozmeňujúcom návrhu, ktorý predložil poslanec Smeru-SD Tibor Gašpar, sa však radikálne sprísnili napríklad tresty za pestovanie marihuany.

Podľa advokáta Igora Ribára zmeny prebiehali narýchlo a za zatvorenými dverami. „Možnosť oboznámiť sa s nimi sme mali len na ústavnoprávnom výbore,“ priblížil.

Jednou zo zmien z Gašparovho pozmeňujúceho návrhu je znižovanie násobkov množstiev drog, ktoré určujú výšku trestu. „V praxi to bude znamenať, že taký trest, aký ste mali za kilogram marihuany, budete mať po schválení novely už za pol kila marihuany,“ vysvetlil Ribár.

Prínosom novely je podľa neho to, že sa začína rozlišovať, čo s tou drogou človek robí. „Bude sa rozlišovať či prechovávate alebo pestujete drogu v malom množstve. Ak ale máte pri sebe väčšie množstvo drogy, bude sa na vás nazerať ako na obchodníka,“ dodal.

Aplikačné problémy

Problém vidí aj v tom, že slovenská legislatíva neprebrala niektoré definície, napríklad z dohovoru OSN. „Keď sa hovorí o marihuane ako o droge, tak sa hovorí len o kvetoch, nie o celej rastline. To nám spôsobuje aplikačné problémy,“ vysvetlil.

Polícia podľa Ribára často zaráta hmotnosť celej rastliny, a to aj tých častí, ktoré nie sú psychotropné. „Tak môžu tresty vyskočiť aj nad desať rokov a vyššie,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko