Na hlavný obsah

O konkrétnych cieľoch hovoriť nechce. Danka Barteková však ide do olympijskej sezóny s jedným želaním

Barteková sa do top desiatky dostala aj v roku 2012 a 2019.

O konkrétnych cieľoch hovoriť nechce. Danka Barteková však ide do olympijskej sezóny s jedným želaním
Na snímke športová strelkyňa Danka Barteková. Foto: TASR - Jakub Kotian

Skeetarka Danka Barteková má za sebou životnú sezónu, ktorú korunovala víťazstvom v prestížnej novinárskej ankete Športovec roka 2023. Hoci je 39-ročná reprezentantka slovenskou športovou stálicou, na najvyšší stupienok vystúpila po prvý raz v kariére.

Pozrite si vyhlásenie prvého miesta a ďakovnú reč Bartekovej po víťazstve v ankete Športovec roka 2023:

Na prvú priečku ju umiestnilo až 80 zo 129 hlasujúcich novinárov. Po Jozefovi Göncim (1999) a Zuzane Rehák Štefečekovej (2012) sa tak stala treťou strelkyňou, ktorá triumfovala v ankete Klubu športových novinárov.

„Teším sa, že moje výsledky zarezonovali, pretože pre nás strelcov  je anketa Športovec roka jedna z mála šancí, kde sa môžeme pochváliť výsledkami, ktoré sme za minulý rok získali,“ povedala po triumfe v rozhovore pre spravodajský portál RTVS Barteková, ktorá získala v hlasovaní 1187 bodov.

Majsterka Európy aj sveta

Barteková považuje súťažný ročník 2023 za svoj najvydarenejší v profesionálnej športovej kariére. Ešte v marci v pretekoch Svetového pohára v Dauhe dosiahla absolútny kvalifikačný rekord, keď zostrelila všetkých 125 terčov.  

Svoju bohatú zbierku úspechov rozšírila o titul majsterky Európy. Najväčšiu radosť prežívala v azerbajdžanskom Baku, kde si vystrieľala vytúžený prvý titul majsterky sveta a priniesla si aj miestenku na OH v Paríži.

„Veľmi sa teším, pretože je to moje premiérové víťazstvo v tejto ankete. Mám z toho obrovskú radosť. Ak by som tento rok nevyhrala, tak sa nemôžem ani uraziť ani hnevať, pretože to bol rok plný pekných výsledkov. Veľmi si vážim, že práve tie moje takto zarezonovali,“ skonštatovala Barteková.

Porazila aj Vlhovú

Rodáčka z Trenčína za sebou nechala aj kráľovnú štyroch vlaňajších ročníkov, alpskú lyžiarku Petru Vlhovú. Tá skončila v ankete druhá s 1115 bodmi, čo bolo o 72 bodov menej ako získala Barteková.

„Peťa je úžasná športovkyňa a ak by vyhrala, nemohla by som ani trocha namietať. Veľmi sa teším, nie preto, že skončila za mnou, ale preto, že Petra zvyšuje latku a motiváciu v slovenskom športe, a tak to máme o to ťažšie,“ vzdala hold najlepšej slovenskej lyžiarke.

Prvá strelkyňa v skeete v histórii, ktorá v jednom roku získala unikátne double, si titul Športovec roka váži o niečo viac aj preto, že tomuto športu sa podľa nej nevenuje dostatočná pozornosť.

„Pre mňa je veľkým smútkom, že náš šport sa neukazuje tak často na televíznych obrazovkách, nemáme prenosy a nepíše sa o nás toľko. Taktiež máme menej pretekov, v ktorých môžeme ukázať našu kvalitu. O to viac si cením, že moje výsledky zarezonovali,“ ozrejmila zverenkyňa trénera Sandra Belliniho.

Zvýšený tlak na svoju osobu si po dosiahnutí všetkých spomínaných úspechov pripúšťať nebude. Prestížne ocenenie považuje za ocenenie jej vlaňajších úspechov.

„Medaily za rok 2023 som už odložila bokom do šuplíka. Je to už minulosť. Nový rok pre mňa doslovne začal prvým januárom, odvtedy sa sústredím už len na to, čo príde. Ocenenie Športovec roka nevnímam ako nejaký extrémny záväzok. Keď budem chcieť hodiť pušku do žita a nebude sa mi dariť, tak si spomeniem, že existujú aj také lákadla, ako je toto ocenenie,“ ozrejmila.

Na oslavy nebude čas

Víťazstvo v ankete však dlho oslavovať nebude. Pár hodín po slávnostnom galavečere v utorok (6. 2.) skoro ráno odlieta do Maroka, kde ju v Rabate čakajú jej úvodné preteky Svetového pohára v novej sezóne.

„Mám za sebou kvalitnú zimnú prípravu. Začala som už v decembri sústredením v Amerike a dvakrát som bola aj v Taliansku. Kvalitnú prípravu som mala aj doma, aj vďaka počasiu sme mohli nastrieľať kvalitné objemy. Keď som to porovnala s minulým rokom, tak som ich dorovnala, myslím si, že dokonca aj prevýšila. Neočakávam, že budem vo vrcholnej forme už teraz v marci, pretože by sa to nedalo udržať do konca súťažného roka. Tieto prvé preteky mi teda ukážu, na čom mám pracovať,“ priblížila.

Vrcholom jej športového roka budú letné olympské hry v metropole Francúzska. O konkrétnych cieľoch zatiaľ bronzová olympská medailistka z Londýna 2012 hovoriť nechce. Do novej sezóny však nastupuje s jedným želaním.

„Budem spokojná, ak sezónu prežijem v zdraví a s dobrým pocitom. Neviem úplne povedať, či sa uspokojím s medailou alebo pätnástym miestom. Budem rada, ak na olympiáde skončím na mieste, na ktoré budem v daný moment mať,“ priznala.

„Ak to bude medailová pozícia, bude to skvelé, ale viem, aký tento šport je a ako veľmi závisí na tom, v akom ste nastavení. Urobím všetko pre to, aby bol tento rok skvelý, aby som si ho užila a získala minimálne také výsledky ako v tom predchádzajúcom,“ zaželala si slovenská reprezentantka, ktorá si musí popri športovej kariére plniť aj povinnosti členky Medzinárodného olympijského výboru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport