Na hlavný obsah

Spoznali sme víťaza ankety Športovec roka 2023. Petre Vlhovej sa prvenstvo tentokrát neušlo

Víťazkou ankety sa stala Danka Barteková.

Spoznali sme víťaza ankety Športovec roka 2023. Petre Vlhovej sa prvenstvo tentokrát neušlo
Víťazka ankety Športovec roka 2023 Danka Barteková. Foto: RTVS

Slovenská strelkyňa Danka Barteková oslavuje svoj prvý triumf v prestížnej slovenskej novinárskej ankete Športovec roka 2023, získala 1187 bodov. Na druhom mieste sa umiestnila alpská lyžiarka Petra Vlhová (1 115 bodov) a tretiu priečku so ziskom 778 bodov obsadil Stanislav Lobotka.

Futbalová reprezentácia Slovenska získala celkovo 333 bodov a stala sa Najúspešnejším kolektívom roka 2023. Ocenenie Športová legenda tento rok dostala najväčšia osobnosť slovenského zápasenia Jozef Lohyňa

Paralympionikom roka sa stal parastrelec Radoslav Malenovský. Za paralympijský kolektív roka vyhlásili družstvo parahokejistov.

Výsledky tejto tradičnej ankety Klubu športových redaktorov (KŠR) boli slávnostne vyhlásené na galavečere v Opere Slovenského národného divadla v Bratislave.

Barteková má za sebou najúspešnejšiu sezónu kariéry

Tridsaťdeväťročná Barteková má za sebou najúspešnejšiu sezónu v kariére. V roku 2023 získala cenné double, keď sa v azerbajdžanskom Baku stala premiérovo majsterkou sveta a zabezpečila si miestenku na OH v Paríži 2024. Titul majsterky Európy vybojovala chorvátskom Osijeku.

Vo francúzskom Chateauroux vyhrala generálku na OH 2024 a v pretekoch SP v Dauhe dosiahla kvalifikačný absolútny svetový rekord, keď zostrelila všetkých 125 „holubov“.  V ankete o svetovú strelkyňu roku 2023, ktorá prebieha pod hlavičkou Medzinárodnej streleckej federácie ISSF, obsadila druhú priečku.

Vlhová nepridala piaty triumf

Druhé miesto v ankete obsadila alpská lyžiarka Petra Vlhová, ktorá tak neobhájila štyri prechádzajúce triumfy v tejto ankete a neosamostatnila sa na druhej priečke pred vodným slalomárom Michalom Martikánom, ktorý taktiež zvíťazil štyrikrát.

Vlhová skončila v celkovom hodnotení Svetového pohára 2022/23 na 3. mieste, rovnaká priečka jej patrila aj v poradí slalomu.

Počas zimy 2022/23 sa postavila celkovo deväťkrát na pódium (2 – 2 – 5). V novej sezóne vyhrala do konca kalendárneho roka slalomy SP v Levi a Courcheveli.

Pomyselný stupeň víťazov doplnil futbalista Stanislav Lobotka, ktorý s Neapolom ovládol  taliansku Serie A. Klub z mesta pod Vezuvom sa tešil zo zisku majstrovského titulu po dlhých 33 rokoch. V najprestížnejšej európskej futbalovej súťaži Lige majstrov sa cesta Neapola skončila vo štvrťfinále.

Dvadsaťdeväťročnému stredopoliarovi sa darilo aj v národnom tíme, s ktorým postúpil na ME 2024 tretíkrát za sebou. V deviatich kvalifikačných dueloch strelil jeden gól.

Štvrtá slalomárka Mintálová

Štvrtá priečka so ziskom 546 bodov patrí vodnej slalomárke Eliške Mintálovej. Dvadsaťštyriročná Liptáčka v roku 2023 priniesla z MS v Londýne striebornú medailu, a stala sa tak vicemajsterkou sveta.

Začiatkom septembra dosiahla v španielskom Seu na prvé víťazstvo v pretekoch svetového pohára v K1. Zároveň zvíťazila aj v internej kvalifikácii, čím si zabezpečila účasť na OH 2024. Koncom októbra sa stala najlepším armádnym športovcom roka 2023.

Piate miesto si odniesol plochodrážnik Martin Vaculík (425 bodov), ktorý je doteraz jediný Slovák v Speedway Grand Prix. V seriáli majstrovstiev sveta, najprestížnejšom podujatí na plochej dráhe, obsadil v celkovom hodnotení sezóny 2023 tretie miesto.

Na šiestej priečke skončila atlétka Viktória Forsterová (372 bodov). Mladá bežkyňa si z univerziády v čínskom Čcheng-tu priniesla dva cenné kovy. Po hladkej stovke jej na krk zavesili striebro, zlato vybojovala na stometrovej prekážkarskej trati.

Svojím titulom vytvorila vďaka času 12,72 nový slovenský rekord a zároveň splnila olympijský kvalifikačný limit pre Paríž 2024.

Do top 10 sa dostal aj druhý futbalista – obranca holandského Feyenoordu Dávid Hancko (345 bodov).

Ten sa, rovnako ako aj jeho reprezentačný kolega Lobotka, tešil z titulu v jednej z prestížnych európskych futbalových súťaží. Feynoord s Hanckom ovládol tamojšiu Eredivisie po šiestich rokoch. V kvalifikácii na EURO 2024 odohral za Slovensko desať duelov, v ktorých strelil dva góly.

Lopušanová v elitnej desiatke

Na ôsmom mieste sa umiestnil športový strelec Marián Kovačócy (309 bodov), deviata pozícia patrí stále len 15-ročnej hokejistke Nele Lopušanovej (301). Najlepšiu desiatku uzatvára so ziskom 197 bodov šprintér Ján Volko.

Futbalisti ovládli kategóriu kolektívov

Futbaloví reprezentanti Slovenska, ktorí sa prebojovali na záverečný turnaj majstrovstiev Európy 2024, získali 333 bodov a suverénne ovládli anketu Najúspešnejší kolektív roka 2023.

Tím futbalistov Slovenska získal šieste víťazstvo v kategórii kolektívov, po rokoch 2009, 2010, 2014, 2015 a 2020, a tak vyrovnal počet triumfov hokejovej reprezentácie Slovenska.

Pod vedením trénera Francesca Calzonu postúpili slovenskí futbalisti na záverečný turnaj majstrovstiev Európy 2024 do Nemecka.

Futbalový Slovan Bratislava (174 bodov) obsadil v tejto kategórii druhé miesto. Na jar 2023 si zahral osemfinále Európskej konferenčnej ligy, v ktorom s Bazilejom vypadol až v penaltovom rozstrele. Následne získal piatykrát v sérii majstrovský titul.

V prvej desiatke aj hádzanárky

Na treťom mieste skončila hokejová reprezentácia do 18 rokov (46 bodov), ktorá siahala prvýkrát po dvadsiatich rokoch na cenný kov z majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie.

Na štvrtom mieste skončilo družstvo strelkýň v skeete (38 bodov), piate miesto patrí slovenským florbalistkám (31 bodov).

V prvej desiatke aj hádzanárky Iuventy Michalovce (25 bodov), stolné tenistky Slovenska (22 bodov), slovenské volejbalistky (21 bodov), futbalisti Spartaka Trnava (21 bodov) a miešané družstvo v trape (18 bodov).

Premiérové ocenenie pre Melenovského

Parastrelec Radoslav Malenovský (14 bodov) sa stal Paralympionikom roka po získaní titulu majstra sveta v malokalibrovke 3×40 v Lime.

Pre člena Športového centra polície je to premiérový triumf v ankete. Na druhom a treťom mieste skončili paracyklista Jozef Metelka (16 bodov) a parastrelkyňa Veronika Vadovičová (16 bodov).

Družstvo parahokejistov bolo vyhlásené za paralympijský kolektív roka, pretože postúpilo do elitnej kategórie majstrovstiev sveta. Curleri na vozíku obsadili druhé miesto v rovnakej ankete.

Lohyňa medzi legendami

Jozef Lohyňa, slovenská zápasnícka legenda, získal ocenenie Športová legenda od KŠR. Okrem bronzovej olympijskej medaily z roku 1988 má aj titul majstra sveta vo voľnom štýle z Tokia 1990.

V kategórii Talent roka boli ocenené džudistka Patrícia Tománková za letné športy a hokejistka Nela Lopušanová za zimné. Lopušanová, ešte len 15-ročná, sa stala najmladšou laureátkou v ankete Športovec roka, kde sa umiestnila v elitnej desiatke.

Cenu Štefana Mašlonku za najlepšie tlačové služby v roku 2023 získal Slovenský futbalový zväz.

V tohtoročnej ankete hlasovalo 129 športových novinárov a členov Klubu športových redaktorov. Hlasy dostalo 64 jednotlivcov a 19 kolektívov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport