Na hlavný obsah

O takmer 50-tisíc kilometrov menej ako v realite: Šestina autobazárov predáva autá so stočenými kilometrami

Autobazárom hrozia pokuty.

O takmer 50-tisíc kilometrov menej ako v realite: Šestina autobazárov predáva autá so stočenými kilometrami
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Až šestina autobazárov predáva autá so stočenými kilometrami. S týmto výsledkom prišli kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Našli aj vozidlo, ktoré malo na tachometri o 110-tisíc kilometrov menej. Predajcovia už za stáčanie kilometrov dostali vysoké pokuty.

Jedným z autobazárov, ktorý dostal pokutu za stočené kilometre, je Avizo. Autobazár kúpil auto so stočeným počtom kilometrov od klienta. Podvod odhalili až kontrolóri.

„Tým, že to bol klient, ktorého aj poznáme, tak sme mu verili. Došlo k podnetu od iného klienta a boli sme kontaktovaní SOI. Samozrejme, po tejto zlej skúsenosti sme automaticky začali všetky autá kontrolovať,“ vyjadril sa predajca vozidiel v Autobazáre Avizo Marcel Mátyás.

Reportáž o stáčaní kilometrov pripravila do Správ RTVS redaktorka Natália Dvoranová:

„Kontrolovali sme 50 prevádzkových jednotiek, kde ponúkajú motorové vozidlá. Z toho v ôsmich prevádzkových jednotkách bolo zistené stočenie,“ priblížil Kristian Michalek, metodik pre Odbor trhového dohľadu v SOI.

„Vzhľadom k tomu, že asi 15 rokov robíme už preverenia vozidiel, čiže ani pri výkupe sa to nemôže stať, a dokonca sa nemôže stať, že tu také auto ostane stáť,“ zdôraznila Lucia Cambelová, majiteľka Autobazáru Cambelová.

Ide o desaťtisíce kilometrov

Podľa výsledkov kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie ponúkané vozidlá mali v priemere stočených 47-tisíc kilometrov, pričom najväčší rozdiel od skutočného počtu bol až o 110-tisíc kilometrov.

„Je tam úplne iná trhová cena, pokiaľ má auto 120 000 km, tak nebude stáť ja neviem 6000, bude stáť 8000 to auto,“ vysvetlila Lucia Cambelová.

„To auto je reálne staršie. Dokáže sa oveľa skôr pokaziť, poprípade dokážu niektoré základné systémy zlyhať a to auto bude nepoužiteľné, čiže treba si na to dávať pozor,“ zdôraznil generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Autá so stočenými kilometrami môžu autobazáre predávať iba v prípade, že k vozidlu predložia ODO-pas, kde sú napísané všetky informácie o servise.

„Existujú webové stránky, na ktorých sa to dá overiť. Na tých si viete overiť, či kupované auto nemá náhodou menej kilometrov ako pred niekoľkými rokmi,“ radí Andrej Lasz.

Ak autobazár predá auto, pri ktorom zatají skutočný počet kilometrov, môže dostať pokutu až do výšky 100-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika