Na hlavný obsah

Odvrátená strana životných koučov: Niektorí si účtujú vysoké sumy za nekvalitné služby

Môže vás osobný kouč doviesť k úspechu?

Odvrátená strana životných koučov: Niektorí si účtujú vysoké sumy za nekvalitné služby
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Môže vás osobný kouč doviesť k úspechu? Čoraz väčšia skupina ľudí si to myslí. Obracajú sa na profesionálov, ktorí im sľubujú, že zmenia ich postoje a návyky a nasmerujú ich k osobným a profesionálnym úspechom.

Životný koučing je rozsiahle, multilaterálne odvetvie, ktoré môže zahŕňať kariérnych koučov, finančných koučov, koučov šťastia a koučov pomáhajúcich ľuďom posilniť schopnosť prevziať zodpovednosť za vlastný život. Ako napísal spravodajský server BBC News, hodnota tohto odvetvia dosahuje miliardy dolárov a neustále rastie.

Pandémia covidu zafungovala ako katalyzátor v podobe dvoch zásadných zmien, ktoré poskytli podnikateľskú príležitosť pre budúcich životných koučov. V prvom rade mnoho ľudí v posledných rokoch čelilo problémom s duševným zdravím; okrem toho mnohí tiež prehodnotili svoje životné priority, ciele a hodnoty.

„V dôsledku pandémie sa mnoho ľudí cítilo stratených a potrebovalo poradiť,“ hovorí Emily Maguireová, ktorá pracuje ako kariérna poradkyňa a životná koučka.

„Ak sa pozriete na trendy v internetovom vyhľadávaní týkajúce sa životných koučov, zistíte, že najčastejšie ľudia vyhľadávajú témy, ktoré sa špecializujú na kariérny koučing, poruchy pozornosti, sebavedomia, vzťahy a úzkosť,“ dodala.

Rozmach umožnili sociálne médiá

Rozmach životného koučingu podľa nej tiež umožnili sociálne médiá. V súčasnej dobe je bežné, že jednotlivci predávajú nielen koučovacie služby, ale tiež svoj životný štýl na platformách ako je Instagram a TikTok. Sľubujú, že ich kurz je cestou k podobne ideálnemu životu.

Mnohým ľuďom môže koučing dať potrebný impulz a schopnosť pozrieť sa jasne na problémy, či už riešia nepriazeň osudu, menia kariéru alebo hľadajú nový životný začiatok. Zároveň však silnejú obavy z netransparentnej a neregulovanej povahy tohto odvetvia. Niektorí odborníci aj klienti tvrdia, že ľudia môžu byť vystavení podvodným praktikám – pretože hovoriť si „životný kouč“ môže prakticky ktokoľvek.

Hoci existujú niektoré akreditačné orgány, ako je Medzinárodná federácia koučov, pre životných hráčov neexistujú žiadne právne normy na vstup do tejto profesie – a oznámenie o začatí činnosti nestojí veľa.

Väčšina životných koučov si účtuje 75 až 200 dolárov za hodinu a existuje len málo povolaní, ktoré sľubujú takú vysokú finančnú odmenu pri tak nízkych vstupných nákladoch a požiadavkách.

Mnoho ľudí uvádza, že ich kouči si vysoké honoráre zaslúžia vďaka poskytovaniu skvelých služieb. Zároveň ale tento odbor trochu pripomína Divoký západ, čo vytvorilo priestor pre menej kvalifikované osoby a dokonca aj pre také, ktoré sa neštítia zneužívať zraniteľnosti svojich klientov.

„Životný kouč môže, ale nemusí mať titul z psychológie, môže, ale nemusí absolvovať oficiálne školenie, a ani nemusí mať odborné znalosti vo veci, o ktorej tvrdí, že ju vie,“ uvádza novinárka Jane Marie, ktorá sa v podcaste The Dream zaoberá dôvodmi, prečo sa ľudia nechávajú nachytať na podvody v oblasti sieťového marketingu, pyramídových schém a kultov osobnosti, a venovala sa tiež temnejším stránkam životného koučingu.

Obete podvodov

Jane Marie hovorí, že nedostatočná regulácia v tomto odvetví znamená, že mnoho ľudí, ktorí hľadajú životných koučov, sa nakoniec stane obeťou podvodu.

Päťdesiatročná Angela Lauriová objavila životný koučing, keď bojovala s popôrodnou depresiou a navyše dostala výpoveď zo zamestnania. Pôvodne sa zaujímala o program zameraný predovšetkým na chudnutie a prihlásila sa na koučovanie za dvetisíc dolárov.

„Len počas prvého roka som za sedenia so životnou koučkou minula 14-tisíc dolárov a v nasledujúcich rokoch pravdepodobne 100-tisíc dolárov,“ hovorí. Tisíce dolárov minula tiež za ďalšie kurzy a mentoring u iných životných koučov, ktoré jej odporučila jej hlavná koučka. „Nechala som sa do toho absolútne vtiahnuť. „

Podľa Jane Marie je Angelin príbeh bežný medzi ľuďmi, ktorí sa nechali podviesť nekvalifikovanými koučmi. Dodáva, že samotná povaha tohto odvetvia môže viesť k tomu, že sa ľudia stanú obeťou podobných praktík.

Zúfalí zákazníci

Lauriová si navyše myslí, že jej životná koučka zneužila toho, že mnoho jej klientiek boli ženy, ktoré prechádzali veľkými zmenami.

„Myslím, že kedykoľvek sa nejaké podnikanie cielene zameria na zúfalých zákazníkov, môže dochádzať k podvodu,“ hovorí Jane Mária. „V deviatich prípadoch z desiatich to tak nie je, a to je skvelé. Ale ak ste zlý herec, môžete sa ľahko stať úspešným životným alebo vzťahovým koučom a presvedčiť ľudí, aby minuli tisíce dolárov na dosiahnutie nedosiahnuteľného. „

Bezohľadní kouči, ktorí si účtujú vysoké sumy za nekvalitné služby, nemajú vplyv len na jednotlivcov, ako je Angela Lauriová. Emily Maguireová hovorí, že to tiež poškodzuje povesť profesionálov, ktorí sa v tomto odvetví snažia poskytovať dobré služby.

„Bohužiaľ, stretla som sa s tým veľakrát. Niekto si hovorí profesionál… dáva zlé rady a klientov zneužíva, „povedala. „Práve títo jedinci robia nášmu odboru zlé meno. „

To by však nemalo odradiť od vyhľadávania služieb životného kouča – zvlášť keď mnoho klientov uvádza, že im tento proces prospel. Oplatí sa však zachovať si zdravú dávku skepsy a postupovať opatrne.

„Opýtajte sa kouča na odporúčanie od predchádzajúcich klientov, aspoň trom z nich zavolajte. Nenechajte sa zlákať nikým, kto tvrdí, že jeho ponuku musíte prijať hneď teraz,“ radí Lauriová.

zdravie

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet