Na hlavný obsah

Olympijskí medailisti si so sebou odnesú domov aj časť Paríža: Cenné kovy budú obsahovať kúsok Eiffelovej veže

Eiffelova veža má byť ústredným symbolom OH v Paríži.

Olympijskí medailisti si so sebou odnesú domov aj časť Paríža: Cenné kovy budú obsahovať kúsok Eiffelovej veže
Na snímke Tony Estanguet. Foto: TASR/AP

Medaily na tohtoročných olympijských a paralympijských hrách v Paríži budú obsahovať šesťuholníkový kus železa, prevzatý z pôvodnej Eiffelovej veže. Informovali o tom organizátori OH 2024 počas štvrtkovej (8. 2.) prezentácie dizajnu cenných kovov.

Každá z 5084 zlatých, strieborných a bronzových medailí na parížskych hrách bude mať v strede vsadený šesťhranný kovový medailón, osadený ako drahokam podľa návrhu elitného francúzskeho klenotníckeho domu Chaumet.

„Všetkým medailistom sme chceli ponúknuť kúsok pôvodnej Eiffelovej veže z roku 1889,“ vysvetlil pre AFP šéf organizačného výboru OH Tony Estanguet.

Medaily sú podľa neho „spojením najvzácnejších kovov pre športovcov – zlata, striebra a bronzu – s najcennejším kovom u nás, z pokladu, ktorým je Eiffelova veža.“

Kusy pôvodnej Eiffelovky mala vo svojom sklade spoločnosť, ktorá sa stará o údržbu parížskeho monumentu. „Zistili sme, že v priebehu rokov sa počas údržby Eiffelovej veže odstránila časť jej pôvodnej konštrukcie. Použili sme tieto kúsky a bolo ich viac než dosť,“ uviedol Thierry Reboul, riaditeľ ceremoniálov na OH 2024.

Eiffelova veža má byť ústredným symbolom olympijských hier v Paríži. Tie sa budú konať od 26. júla do 11. augusta. Paralympiáda je potom na programe od 28. augusta do 8. septembra.

Počas otváracieho ceremoniálu sa športovci budú plaviť po rieke Seina a špekuluje sa, že olympijský oheň bude počas trvania hier umiestnený na Eiffelovke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport