Na hlavný obsah

Forsterovej pri zmienke o olympiáde naskočili zimomriavky: Do Paríža nepôjdem len na výlet

Forsterová prezradila, s akými cieľmi pojde na OH 2024.

Forsterovej pri zmienke o olympiáde naskočili zimomriavky: Do Paríža nepôjdem len na výlet
Na snímke atlétka Viktória Forsterová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenská atlétka Viktória Forsterová sa premiérovo v kariére dostala do elitnej desiatky v ankete Športovec roka. V súčte všetkých hlasujúcich novinárov získala 372 bodov, čo jej vynieslo šiestu priečku.

„Ocitnúť sa medzi týmito top športovcami je pre mňa veľká vec. Mám z toho až taký menší stres, ale je česť tu byť a užívam si to,“ reagovala na svoje umiestnenie 21-ročná bežkyňa, ktorá si z vlaňajšej svetovej univerziády v Čchengu-tu priniesla zlato zo stometrovej prekážkarskej trate striebro z hladkej stovky.

Pozrite si, ako si Viktória Forsterová prebrala ocenenie v ankete Športovec roka:

V zlatom finálovom behu navyše vytvorila vďaka času 12,72 nový slovenský rekord a splnila aj olympijský kvalifikačný limit na OH 2024 v Paríži. Celkovo vlani zabehla až päť slovenských historicky najrýchlejších časov a na domácom mítingu P-T-S v Banskej Bystrici vytvorila po 55 rokoch nový národný rekord (11, 26 s) v šprinte na sto metrov.

„Asi sa všetci zhodneme, že práve Čína bola pre mňa najkrajším momentom vlaňajšej sezóny, keďže som tam získala svoju prvú medailu na väčšom podujatí a zároveň som zabehla limit na olympiádu, čo pre mňa znamená veľa,“ zaspomínala si slovenská šprintérka.

Forsterová sa do top desiatky v ankete Športovec roka dostala prvýkrát:

Prienik medzi top 10 nečakala

Ako sama priznala, umiestnenie v elitnej desiatke v ankete Športovec roka nečakala. To však nie je jediné ocenenie, ktoré mladá atlétka získala za dosiahnuté úspechy v sezóne 2023.

Ešte koncom minulého roka získala prvýkrát ocenenie Atlét roka a prvenstvo jej priniesol aj Univerzitný športovec roka na Slovensku.

„Nevnímam to ako nejaký záväzok. Šport robím pre to, aby ma bavil. Toto sú pre mňa skôr odmeny za drinu počas sezóny. Rovnako tak zatiaľ nepociťujem ani nejaký prehnaný tlak. Vždy ma však poteší, keď ľudia vidia, čo robím a vedia to oceniť. Naozaj to robím pre to, lebo to milujem,“ uviedla.

S úvodom novej sezóny je spokojná

Forsterová už začala aj nový ročník. Zatiaľ štartovala na mítingoch v Bratislave, Ostrave a naposledy aj v Düsseldorfe. U našich severozápadných susedov si na hladkej šesťdesiatke vylepšila osobný rekord. S dosiahnutými výsledkami je šiesta najlepšia slovenská športovkyňa roka 2023 spokojná.

„Popravde, do sezóny som vstúpila tak, ako som nečakala. Prvé štarty boli naozaj rýchle a kvalitné, takže je to taký dobrý odraz. Všetko teraz smerujeme na marcové halové majstrovstvá sveta v Glasgowe. Zatiaľ pretekám s radosťou a uvidíme, čo prinesie svetový šampionát,“ zhodnotila Forsterová, ktorá bude v škótskej metropole štartovať na 60 m cez prekážky. Rada by sa však kvalifikovala aj na hladkú trať rovnakej dĺžky.

Forsterová o novom ročníku 2024:

Vrcholom nielen sezóny, ale aj celej jej doterajšej kariéry, budú olympijské hry v Paríži. „Až mi naskočili zimomriavky, ale áno, OH budú takou čerešničkou na torte. Spravím všetko pre to, aby dopadli dobre,“ sľubuje a zároveň dodáva, že do hlavného mesta Francúzska si nepôjde pripísať len ďalšie štarty.

„Nejdem tam len na výlet. Užijem si tam každý moment, ale na štart sa postavím s tým, že chcem spraviť nejaký dobrý výsledok a urobím pre to všetko. Budem tam bojovať,“ uzatvára s odhodlaním.

Viktória Forsterová o olympiáde v Paríži:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport