Na hlavný obsah

Prepustených zamestnancov zvoláva oravská firma späť do práce, sťahovanie výroby do Ázie prehodnotila

Môže za to vývoj na trhu s plynom a elektrinou.

Prepustených zamestnancov zvoláva oravská firma späť do práce, sťahovanie výroby do Ázie prehodnotila
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na trhu s plynom a elektrinou sa blýska na lepšie časy. Energokríza však nekončí. Viaceré podniky, firmy, či samosprávy stále bojujú s drahými energiami a hľadajú spôsoby ako ušetriť. Oravskí ferozliatinári z OFZ sú však z najhoršieho vonku. Namiesto sťahovania výroby do Ázie, zvolávajú prepustených zamestnancov späť do práce.

Už to vyzeralo tak, že hutníci z Oravy definitívne nebudú mať prácu. Drahé energie pripravili o prácu desiatky zamestnancov. Koncom roka sa však v jednej z pecí opäť rozhorelo. Namiesto prepúšťania tak robí OFZ opäť nábor.

„Ak ich budeme dostatočne finančne motivovať, tak dokážeme ich sem možno 25 -30 percent z toho pôvodného základu sem dostať,“ myslí si vedúci prevádzky Robert Zrnčík. Jeden z hutníkov Jozef Folčic priblížil, že firma zamestnancov nezaplatí lepšie než v zahraničí. Výšku platu však označil za adekvátnu.

Oravská ferozliatinárska firma OFZ na Orave obnovuje výrobu. Detaily v reportáži v Správach RTVS zisťovali redaktori Erik Vrábel a Marek Gudiak:

Oravskí ferozliatinári asi po polročnej prestávke vlani pred Vianocami spustili jednu pec, Ceny energií sú pre firmu stále prijateľné a tak chcú výrobu rozširovať. „Ak všetko pôjde dobre, zoženieme dosť pracovníkov, radi by sme spustili ďalšiu pec od 1. marca,“ informoval výkonný riaditeľ OFZ Branislav Klocok.

Do kariet im zahrala vyhrotená situácia v Červenom mori. Jemenskí povstalci Húsíovia, ktorí blokujú námornú trasu cez Suezský prieplav paradoxne pomohli oravským hutníkom. Ich konkurencia sa stala drahšou.

Väčšina ferozliatin totiž prúdi do Európy práve cez červené more. Obchádzka okolo celého Afrického kontinentu dramaticky predlžuje dodávku a predražuje cenu tohto materiálu. „Konkurencia je tak o 10 až 15 percent drahšia,“ dodal Klocok. Reštartu výroby v Istebnom pomáha aj priaznivý vývoj cien na trhu s energiami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika