Na hlavný obsah

Priemyselný park vo Valalikoch už vybavuje stavebné povolenia. Od začatia úprav uplynul presne rok

Projekt má pomôcť celému regiónu.

Priemyselný park vo Valalikoch už vybavuje stavebné povolenia. Od začatia úprav uplynul presne rok
Výkopové práce vo Valalikoch. Foto: RTVS

Priemyselný park vo Valalikoch pri Košiciach už vybavuje stavebné povolenia. Štát podporil výstavbu parku, ktorý má stáť zhruba 444 miliónov eur.

Projekt má pomôcť celému regiónu. Pôjde nielen o energické spojenia, cesty, ale aj výraznejšie zapojenie železnice. Od začatia hrubých terénnych úprav valalického priemyselného parku uplynul presne rok.

V akom štádiu je výstavba priemyselného parku vo Valalikoch? Na to sa v spravodajskom bloku Správy :24 pozrela redaktorka RTVS Katarina Zakuťanská:

„Za nami sa nachádza výstavba Volva a po pravej strane máme cestu I/17, ktorá prejde kompletnou rekonštrukciou a rozšírením na štvorprúdovú cestu s kruhovým výjazdom k Volvu. Samozrejme sa bude napájať na R4 a bude sa napájať na Šebastovce,“ potvrdil hlavný kontrolór hrubých terénnych úprav valalického parku Juraj Král.

Len cez obec Valaliky prejde za deň okolo 10-tisíc áut. Starosta obce Valaliky Štefan Petrík (KDH) verí, že nová komunikácia, ktorá bude vybudovaná v rámci priemyselného parku za železničnou traťou ako obchvat Valalík, veľa z týchto áut stiahne.

Komunikácie budú verejné

Projekt rieši aj investičný dlh samospráv a pomáha rozvoju regiónu. Konateľ Valaliky Industrial Park Miloslav Durec povedal, že komunikácie budú zhotovované tak, že ani jedna nebude slúžiť len pre užívateľov parku, ale budú verejné.

„Čiže zabezpečíme tým aj obchvaty okolitých obcí, ale aj rekonštrukcie ciest, na ktoré sa napájame,“ doplnil.

Prvé stavebné povolenia by mali dostať najskôr o tri mesiace. „Tie zložitejšie počítame, že najneskôr do šiesteho mesiaca budú vydané. V tom istom období už budú prebiehať verejné súťaže na dodávateľov týchto stavieb,“ potvrdil Durec.

Budovať novú infraštruktúru by chceli už počas tohto leta. Najnutnejšie časti by mali byť hotové v prvom štvrťroku 2026. Práve vtedy má automobilka Volvo začať so skúšobnou prevádzkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny