Na hlavný obsah

Pišoja sa chce Kudelkovi poďakovať za všetko, čo ho naučil nielen po hokejovej stránke. Na ľad sa chce vrátiť čo najskôr

Pišoja sa aktuálne zotavuje zo zranenia, ktoré utrpel v januári.

Pišoja sa chce Kudelkovi poďakovať za všetko, čo ho naučil nielen po hokejovej stránke. Na ľad sa chce vrátiť čo najskôr
Na snímke obranca Milan Pišoja. Foto: Facebook/HK Dukla Michalovce, iihf.com Koláž: RTVS

Obranca Michaloviec Milan Pišoja má z aktuálnej sezónny zmiešané pocity. V prvých zápasoch za Duklu neodstával veľa príležitosti, no potom sa situácia zmenila a jeho čas strávený na ľade začal narastať. Hneď po návrate zo svetového šampionátu juniorov však jeho rozlet zastavilo zranenie ruky.

„Až do zranenia som priebeh sezóny vnímal veľmi pozitívne. Všetko sa vyvíjalo správnym smerom. Tréner mi dal šancu, ja som ju zobral všetkými desiatimi a ukázal mu, že na to mám. Koučovi Kudelkovi sa musím za príležitosť poďakovať,“ vraví v rozhovore pre spravodajský portál RTVS 19-ročný Pišoja.

Prehru v súboji o bronz ešte predýchava

Mladého obrancu sme stretli v priestoroch Slovenského národného divadla v Bratislave na galavečere Športovec roka. Spolu so spoluhráčmi z reprezentácie do osemnásť rokov prišiel prebrať ocenenie pre tretí najlepší kolektív za rok 2023.

„Pre nás je to obrovská česť a za to ocenenie sme veľmi vďační. Myslím si, že za výkony, ktoré sme predviedli na šampionáte, sme si to zaslúžili,“ povedal na úvod Pišoja. Na MS do osemnásť rokov bol súčasťou tímu, ktorý v dueli s Kanadou delilo od zisku bronzu 71 sekúnd.

Slováci pod vedením trénera Tibora Tartaľa napokon obsadili štvrtú priečku a nenadviazali na medailové umiestnenia z rokov 1999 (bronz) a 2003 (striebro). Medzi elitou však dosiahli tretí najlepší výsledok v tejto vekovej kategórii.

„Chýbalo málo. S odstupom času to berieme ako úspech, aj keď na začiatku sme mali sklonené hlavy. Predsa len, sklamanie a emócie boli veľmi silné. K úspechu nám chýbal len malý kúsok, ale taký je šport. Neviem, ako ostatní chalani, ale keď si spätne pozriem nejaké spomienky alebo videá, tak to predýchavam ešte aj teraz,“ priznal vyše 185 centimetrov vysoký bek.

Milan Pišoja o pôsobení osemnástky na MS vo Švajčiarsku:

Dávku sklamania musel opäť prehrýzť aj o 247 dní neskôr, keď medailový sen dvadsiatky na MS vo Švédsku zastavilo vo štvrťfinále Fínsko rozhodujúcim gólom v predĺžení.

„V základnej skupine sme dokázali získať deväť bodov v troch víťazných dueloch, čo sa dvadsiatkam predtým dlho nepodarilo. Následne prišli nešťastní Fíni a prežíval som podobné sklamanie ako na osemnástkach,“ zaspomínal si bek.

Z hry ho vyradilo zranenie

Devätnásťročný Pišoja je rodákom z Považskej Bystrice, hokejovo vyrastal v neďalekom Púchove. Aktuálne je jeho klubovým pôsobiskom michalovská Dukla.

V aktuálnej sezóne, v ktorej obliekal aj dres prvoligového Trebišova a juniorky Michaloviec, ho začiatkom januára z hry vyradilo zranenie, ktoré utrpel hneď v prvom stretnutí po návrate z MS do dvadsať rokov.

„Prvé týždne to bolo veľmi náročné. Cítil som sa sklamaný a veľa som nad tým premýšľal, keďže som bol týždeň v nemocnici a na premýšľanie som mal veľa času. Teraz, keď som s rodinou a priateľmi, tak ma to trocha obchádza. Myslím si, že som psychicky dobre nastavený, aby som sa dal čo najskôr dokopy a myslím už len pozitívne,“ priznal.

Milan Pišoja o tom, ako zvládal zranenie po psychickej stránke:

Zo zápasu 34. kola proti Košiciam si odniesol zlomeninu vretenej lakťovej kosti a utrhnutý kĺb v zápästí.

„Na operáciu som musel čakať o týždeň dlhšie, pretože museli operovať urgentného pacienta, ktorému šlo o život. Dali mi skrutky a jeden drôt. Aktuálne mám čerstvo vybraté stehy a už ma to nebolí, čo ma veľmi teší, pretože bolesť počas prvých dvoch týždňov bola dosť pichľavá a nepríjemná. Je to teda oveľa lepšie a robím aj pokroky s pohybom prstom,“ prezradil.

Milan Pišoja o zranení, ktoré utrpel v dueli proti Košiciam:

Po konci prebiehajúcej reprezentačnej prestávky sa michalovská trojka plánuje vrátiť na východ krajiny. „Chcem byť už konečne trocha s tímom, nech som pri chalanoch a nech mi hlava berie aj hokej. Verím, že aj vďaka tomu sa mi ruka rýchlejšie zahojí,“ zaželal si.

O tom, či bude môcť aspoň v obmedzenom režime vykorčuľovať aj na ľadovú plochu sa ešte rozhodne. „Budem sa o tom musieť porozprávať s lekárom. Ja sa na ľad chcem určite vrátiť. Nechcem už stáť, lebo nie som typ človeka, ktorý by mal len ležať v posteli. Určite idem do Michaloviec s tým, že chcem už trénovať,“ spresnil.

Kudelka bral všetkých hráčov rovnako

Po návrate do Michaloviec si však bude musieť zvyknúť na výraznú zmenu. Klub zo Zemplína sa počas jeho absencie dohodol na predčasnom ukončení spolupráce s hlavným trénerom Petrom Kudelkom, ktorého vystriedal staronový fínsky kouč Tomek Valtonen.

Práve Kudelka začiatkom októbra vytiahol Pišoju do prvej obrannej dvojičky, v ktorej po boku skúseného Američana Senu Acolatseho zotrval až do spomínaného zranenia. Odvolanie v tom čase najmladšieho trénera v najvyššej slovenskej súťaži Pišoja nečakal.

„S trénerom Kudelkom som mal super vzťah. Tréner je výnimočný v tom, že má so všetkými chlapcami kamarátsky vzťah. Všetkých hráčov, či už mladých alebo starých, nás bral úplne rovnako. Musíme sa mu aj osobne poďakovať za ice-time, ktorý mi dával a za všetko čo ma naučil nielen po hokejovej, ale aj ľudskej stránke,“ dodal Pišoja.

Milan Pišoja o odchode trénera Petra Kudelku z Michaloviec:

Líškam aktuálne patrí so ziskom 73 bodov v extraligovej tabuľke tretia priečka. Na druhú Spišskú Novú Ves strácajú len jediný bod, na vedúci Poprad šesť. Do konca základnej časti ostáva odohrať ešte osem zápasov, takže v hre je 24 bodov.

Tréner Valtonen je zatiaľ stopercentný, v troch dueloch získali Michalovce pod jeho vedením deväť bodov. „Máme veľmi kvalitný tím, partia v kabíne je taktiež super. Dúfam, že výmena trénera nám prinesie ovocie a budeme bojovať o najvyššie priečky,“ uzavrel rozhovor pre RTVS Pišoja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport