Na hlavný obsah

Pôdohospodárska platobná agentúra zavádza zmenu v priamych platbách. Dotkne sa tisícok žiadateľov

Žiadosti sa budú podávať len elektronicky.

Pôdohospodárska platobná agentúra zavádza zmenu v priamych platbách. Dotkne sa tisícok žiadateľov
Archívna snímka: minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD). Foto: TASR/Dano Veselský

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) musí byť proklientská a digitalizovaná. Tvrdí minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD). Po novom už budú poľnohospodári podávať žiadosti o platby iba elektronicky a nové vedenie sa má postarať o odbyrokratizovanie procesov. Poľnohospodári to vítajú, hovoria, že elektronické žiadosti im problémy robiť nebudú.

PPA čelí tento rok nespokojnosti mnohých poľnohospodárov. S vyplácaním platieb totiž mešká a podľa zástupcov agrosektora nervozita medzi farmármi narastá. Minister za to viní najmä bývalé vedenie agrorezortu. Opozícia zase pripomína, že peniaze mali mať poľnohospodári na účtoch už v decembri.

Žiadosti o platby o platby sa v PPA budú podávať len elektronicky. Zmenám v agentúre sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Soňa Otajovičová:

Ministerstvo chystá viaceré opatrenia, aby sa podobná situácia už viac neopakovala. Podľa šéfa agrorezortu Richarda Takáča je kľúčom digitalizácia platobnej agentúry.

„Pre kampaň 2024 sa budú všetky žiadosti o priame platby podávať elektronicky. Doteraz bola možnosť aj písomne, kampaň 2024 bude elektronicky podávané. Samozrejme, bude to mať za následok aj zefektívnenie všetkých procesov,“ povedal.

Pozrite si záznam TK ministra pôdohospodárstva Richard Takáča (Smer-SD) k vyplácaniu priamych platieb:

Zmena pre tisícky žiadateľov

Doteraz bolo elektronické podávania žiadostí o platby povinné iba pre právnické osoby, podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emila Macha zmeny zasiahnu tisícky žiadateľov, „ktorí to podávali na nejakých papierikoch“.

„To aj zbrzďuje ten proces. Dnes, kto chce podnikať na pôde a väčšina žiadateľov sú fyzické osoby – nepodnikatelia, musia ma ťa nejaké povinnosti. Tou je urobiť si elektronickú schránku a podať žiadosť elektronicky,“ uviedol Macho.

SPPK teda zmenu víta a verí, že doteraz komplikované procesy sa vďaka nej urýchlia. Zmeny čakajú tento rok poľnohospodárov aj v termínoch vyplácania priamych platieb. Šéf PPA Marek Čepko sľubuje, že žiadosti vyhodnotia skôr. „čo sa týka začiatku samotného vyplácania po vydávaní rozhodnutí, začíname 2. 12,“ priblížil Čepko.

Poľnohospodárom PPA peniaze bežne vypláca už v decembri, tento rok však na platby za minulý rok stále čakajú. Agentúra zatiaľ vyplatila 77 percent záloh, zo zákona má čas do júna, čo je však pre väčšinu poľnohospodárov veľký problém. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sú mnohí v štrajkovej pohotovosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika