Na hlavný obsah

Pre chrípkovú epidémiu školy zatvárajú svoje brány. Okrem žiakov chýba aj personál

Stovkám žiakov začínajú chrípkové prázdniny.

Pre chrípkovú epidémiu školy zatvárajú svoje brány. Okrem žiakov chýba aj personál
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia stúpla o vyše deväť percent v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Lekári hlásia dospelých i detských pacientov. Vyučovanie prerušilo 370 škôl a škôlok. Ochromené sú aj ďalšie úrady. Tretia najväčšia základná škola v Košiciach vo štvrtok (8. 2.) zatvára svoje brány.

Chrípkové prázdniny začínajú 730 žiakom. „Rastie nám počet chýbajúcich žiakov, hlavne majú respiračné ochorenia, vysoké teploty a kašeľ. Dnes to stúplo na 33 percent chýbajúcich žiakov, zároveň máme aj veľký problém pri kolegoch. Aj učitelia majú tieto respiračné ochorenia a veľa z nich chýba,“ informoval riaditeľ základnej školy v Košiciach Martin Fazekaš.

Viac o chrípkovej epidémii na školách zisťovali v relácii Správy RTVS z regiónov redaktori Katarína Zakuťanská a Lukáš Urbašík:

„Rizikové skupiny sú dospelí, ktorí sa pohybujú v detských kolektívoch. To znamená v tomto prípade aj učitelia v oblasti materských, základných, ale aj stredných škôl. No a samozrejme staršie ročníky a polymorbídni pacienti, ktorí sa môžu dostať do situácie, že ochorenie u nich prebieha s nejakou komplikáciou, či už je to zápal pľúc a podobne,“ podotkol lekár René Hanko.

Zvýšená chorobnosť neprerušuje iba vyučovanie. Napríklad na košickom gymnáziu majú chrípkové prázdniny kuchárky. „Od minulého štvrtka nám postupne vypadávali všetky kuchárky. Takže sme boli nútení pristúpiť k tomu, že sa prestalo variť a žiaci si zabezpečujú obedy sami,“ priblížila zástupkyňa košického gymnázia Emília Šolcová.

Podľa úradu verejného zdravotníctva bude počet zatvorených škôl a škôlok narastať. Lekári však upozorňujú aj na ďalšie často vyskytujúce sa infekčné ochorenia. „Určite by som si dal veľký pozor aj na ochorenia, ako je šarlach a v súčasnej dobe aj na čierny kašeľ, kde to očkovanie v istých regiónoch trochu pokuľháva,“ upozornil Hanko.

Obmedzený režim mestskej polície

Mesto Sliač muselo pre chrípkovú epidémiu zavrieť mestský úrad a v obmedzenom režime funguje aj mestská polícia.

„Zostali nám dvaja mestskí policajti, prednosta, ale, bohužiaľ, my sme malý úrad, kde nemáme zastupiteľnosť. Takže tým, že ľudia museli zostať doma, tak sme museli úrad zavrieť a vypadli aj technické služby a zberný dvor,“ uviedla primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová.

„Fungujeme v obmedzenom režime, zabezpečujeme základné úlohy, základné požiadavky obyvateľov. Dozeráme na bezpečnosť a pravidlá cestnej premávky, zabezpečuje sa nevyhnutná činnosť,“ povedal náčelník mestskej polície v Sliači Jaroslav Prošek.

V Banskobystrickom kraji museli minulý týždeň zatvoriť takmer 60 materských a základných škôl. Dlhodobo najvyššiu chorobnosť má okres Brezno. Epidemiologička upozorňuje predovšetkým na prevenciu.

„Časté, krátke, nárazové vetranie aj niekoľkokrát za deň, s oknami dokorán. Ďalej odporúčame dennú dezinfekciu plôch, ktorých sa deti najčastejšie dotýkajú a takisto odporúčame aj edukáciu detí o hygiene rúk,“ ozrejmila epidemiologička v Banskej Bystrici Jana Kerlik.

Podľa epidemiológov bude počet zatvorených škôl a škôlok ešte narastať. Chrípková epidémia by sa mala upokojiť počas jarných prázdnin, keď budú deti dlhší čas mimo veľkého kolektívu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko