Na hlavný obsah

Nešťastie v Kirgizsku: Pri páde zahynul jeden Slovák a traja Česi

Správu potvrdili české a slovenské ministerstvá zahraničných vecí.

Nešťastie v Kirgizsku: Pri páde zahynul jeden Slovák a traja Česi
Ilustračná snímka lavíny. Foto: Unsplash

Pri páde lavíny na severovýchode Kirgizska v nedeľu (25. 2.) zahynuli traja českí lyžiari a jeden Slovák. Správu potvrdili české a slovenské ministerstvá zahraničných vecí. Súčasťou výpravy boli podľa kirgizských úradov českí a slovenskí turisti. Informáciu priniesli stanica ČT24 a agentúra AFP.

„Môžeme potvrdiť, že na hraniciach Kirgizska a Kazachstanu zomreli traja českí občania po zosuve lavíny. Naši diplomati v Astane sú v kontakte s miestnymi úradmi a cestovnou kanceláriou,“ uviedla Mariana Wernerová z komunikačného oddelenia českej diplomacie. Rodiny obetí by mala kontaktovať cestovná agentúra, dodala stanica ČT24.

Hovorkyňa slovenského ministerstva zahraničia Beatrice Szaboová uviedla, že štvrtou obeťou bol Slovák. „Naša ambasáda v Astane prípad sleduje a… poskytuje konzulárnu pomoc,“ povedala pre agentúru AFP.

K nešťastiu došlo na severovýchode krajiny v oblasti jazera Issyk-Kuľ blízko hraníc s Kazachstanom a Čínou. Začiatkom februára tam za podobných okolností zomrel francúzsky turista.

„Lavína sa spustila, keď sa tam lyžovalo 23 turistov z Česka a Slovenska,“ uviedla štátna tlačová agentúra Kabar s odvolaním sa na záchranné zložky.

Kirgizsko, bývalá sovietska krajina, sa dlhodobo snaží investovať do svojho nedostatočne rozvinutého odvetvia cestovného ruchu, najmä do zimných športov.

Nedávno uvoľnila vízové ​​obmedzenia v snahe prilákať viac zahraničných turistov, z ktorých mnohí prichádzajú kvôli rozsiahlym horským masívom, ktoré dosahujú nadmorskú výšku približne 7 000 metrov.    

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet