Na hlavný obsah

Dvaja ľudia neprežili pád z najvyššieho vrchu Česka. Pátranie neskončilo, obetí môže byť viac

Obete majú byť poľskej národnosti.

Dvaja ľudia neprežili pád z najvyššieho vrchu Česka. Pátranie neskončilo, obetí môže byť viac
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na severnej strane Sněžky v utorok (30. 1.) zomreli dvaja ľudia, ktorí sa zrútili zo svahu hory. Podľa hovorcu českej horskej služby Marka Fryša zrejme pochádzali z Poľska. Hovorkyňa poľskej leteckej záchrannej služby televízii TVN24 povedala, že záchranári pátrajú po ďalšom jednom až dvoch ľuďoch.

Horská služba v Peci pod Sněžkou dostala správu o nešťastí okolo 14.00 h od poľskej turistky.

„Oznámila pád viacerých osôb zo Sněžky na poľskú stranu do kotla (riečky) Lomniczky. Informáciu potvrdil aj záchranár HS vykonávajúci službu na Sliezskom dome. Na pomoc zraneným sa okamžite vydala šesťčlenná skupina záchranárov z Pece pod Sněžkou a poľskej horskej služby GOPR,“ uviedol hovorca Fryš.

Do sedla pod Sněžkou zamierili tiež tri vrtuľníky zdravotníckej záchrannej služby z českej strany a jeden poľský.

„Po niekoľkých minútach pátrania horskí záchranári našli dve telá bez známok života. Podľa prvých informácií z miesta zásahu išlo o poľských turistov. Jeden z nich skĺzol z vrcholu a zastavil sa zhruba 250 metrov pod Jubilejnou cestou. Telo druhého turistu objavili až na dne údolia,“ poznamenal Fryš.

Hovorkyňa poľskej leteckej záchrannej služby Justyna Sochacká povedala, že záchranári stále pátrajú po jednom alebo dvoch ľuďoch. Najskôr ich hľadali z vrtuľníka, nikoho však nenašli. Potom do akcie po zemi vyrazili členovia poľskej horskej služby.

„Doterajšie pátranie nepotvrdilo, že by sa mal na mieste nachádzať niekto iný,“ povedal ČTK o 17.15 hovorca Zdravotníckej záchrannej služby Královohradeckého kraja Ivo Novák. „Vrtuľník sa v tejto chvíli vracia na základňu do Hradca Králové,“ dodal.

Túry sú nebezpečné

Horská služba v Krkonošiach už pred niekoľkými dňami upozornila, že podmienky pre turistiku sú náročné, pretože svahy pokrýva ľad.

„Už niekoľko dní platí v Krkonošiach výstraha pred zľadovateným terénom na hrebeňoch. Ešte v priebehu včerajšieho dňa sa odohrala na svahoch Sněžky obdobná akcia, ktorá sa však zaobišla bez zranení,“ dodal Fryš.

Nehody s viacerými obeťami v Krkonošiach patria k výnimkám. Napríklad v júni 2022 zahynuli v dôsledku nepriazne počasia traja ľudia, keď na ich auto spadol strom, jeden človek z vozidla skončil v nemocnici. Nehoda sa stala na ceste II/252 do Malej Úpy. Pád asi 30 metrov vysokého smreka tam pravdepodobne spôsobil poryv vetra.

V marci 1998 potom zomreli dvaja horolezci, ktorí traverzovali v Lábskom dole cez Astmanovu plošinu. Pri zostupe zo žľabov sa utrhol snehový previs a muži spadli z asi 200-metrovej výšky a zahynuli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet