Na hlavný obsah

Pri premlčacích lehotách v prípade znásilnení pripúšťa R. Michelko diskusiu. Opozícia zakročí, potvrdil J. Jakab

Novelu schválili poslanci NR SR 8. februára.

Pri premlčacích lehotách v prípade znásilnení pripúšťa R. Michelko diskusiu. Opozícia zakročí, potvrdil J. Jakab
V relácii Sobotné dialógy sa stretli Július Jakab (Slovensko) a Roman Michelko (SNS) Foto: RTVS

Pri téme skracovania premlčacích lehôt v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužívania pripúšťa predseda výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) otvorenie diskusie. „Ak by prezidentka túto časť, povedzme že napadla, viem si predstaviť diskusiu,“ povedal v RTVS. Poslanec NR SR Július Jakab (hnutie Slovensko) potvrdil, že opozícia sa chce v tejto súvislosti obrátiť na Ústavný súd SR.

Súčasťou novely trestného zákona, ktorú poslanci NR SR schválili vo štvrtok (8. 2.) je aj skracovanie premlčacích dôb v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužívania maloletých, a to na polovicu.

Čo urobí prezidentka

Keď prezidentka Zuzana Čaputová napadne skrátenie premlčacích lehôt, koalícia o tom môže diskutovať, pripustil Roman Michelko. „Nečakali sme, že takou nekonečnou, hrubozrnnou primitívnou demagógiou toto opozícia chytí,“ vyhlásil.

Povedal, že v koalícii sa ráta s tým, že prezidentka bude schválenú novelu zákona v oblasti trestného práva vetovať. „To je jedna z možností, na to sme pripravení,“ zdôraznil. Michelko si však myslí, že ak sa prezidentka obráti na Ústavný súd SR a „pôjde touto cestou,“ ocitne sa na „veľmi vratkej pôde, lebo zastaviť účinnosť celého zákona je krajne nepravdepodobné“.

Reportáž z relácie Sobotné dialógy spracoval do Správ RTVS redaktor Radoslav Šebo:

Podnet na Ústavný súd SR už plánuje podať opozícia, potvrdil Jakab. „Hovoríme o predbežnom opatrení, ktoré by zamedzilo akejkoľvek platnosti tohto zákona,“ vyjadril sa. Každá sekunda, kedy ešte platí súčasný zákon, je významná pre spravodlivosť na Slovensku, zdôraznil.

Dodal, že koalícia chce, aby bola novela Trestného zákona schválená do 15. marca, teda čím skôr. Ako príklad uviedol kauzu Guvernéra NBS a exministra financií Petra Kažimíra, ktorý čaká na záverečný verdikt súdu, ktorý má byť vynesený 22. marca. „Tejto koalícii veľmi ide o to, aby stihli čo najskorší termín, aby ľudia, ktorí sú im blízki, sú obvinení a už im horí pod stoličkou, aby boli zbavení všetkej viny, aby všetko bolo premlčané,“ povedal Jakab.

Michelko vyhlásil, že je za to, aby delikventov sexuálnych činov ich skutky dobehli „skôr alebo neskôr, kľudne aj o dvadsať rokov“. Michelko tvrdí, že zmena premlčacích lehôt má byť výsledkom názorov odborníkov, ktorí sa danej problematike venujú v justícii aj na akademickej pôde. Zmena je podľa neho inšpirovaná modelom, ktorý funguje v „civilizovanom svete“.

Prípad Herák

„Keď OĽANO hovorí niečo o ochrane detí, tak oni mali, pozor, poslanca Heráka, ktorý mal šesť obvinení. Držali ho niekoľko dlhých týždňov a mesiacov v parlamente napriek tomu, že boli vážne obvinenia,“ kritizoval Roman Michelko. „Človek, ktorý sa kvôli pedofílii musel vzdať mandátu, bol zamestnaný na centrále OĽANO za viac ako tri a pol tisícový plat,“ doplnil.

Jakab reagoval, že on nepatrí k tým, ktorí hlasovali za to, aby bola deťom znížená premlčacia sadzba. „Ján Herák bol obvinený počas našej vlády, čo vyvracia všetky vaše argumenty, ktoré tak radi používate, že polícia bola spolitizovaná a slúžila našej vláde,“ odpovedal Michelkovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko