Na hlavný obsah

Právnička: Argument, že kratšie premlčacie doby motivujú obeť k nahláseniu činu, je surový a neprijateľný

Zmeny sú súčasťou novely Trestného zákona.

Právnička: Argument, že kratšie premlčacie doby motivujú obeť k nahláseniu činu, je surový a neprijateľný
Právnička Sylvia Gancárová, vedúca poradne Centra Slniečko, ktoré sa venuje obetiam domáceho násilia. Foto: RTVS

Právnička Sylvia Gancárová, vedúca poradne Centra Slniečko, ktoré sa venuje obetiam domáceho násilia hovorí, že ide o pošliapanie všetkých práv obetí na Slovensku.

Dlhé premlčacie lehoty v prípade znásilnení majú podľa nej svoje opodstatnenie. „Musíme vychádzať z toho, aká je psychika obetí znásilnenia. Ženy, ktoré si prejdú takýmito útrapami žijú v určitej spoločnosti, rodinách, komunitách, sú v určitom veku a potrebujú tú situáciu spracovať. To nie je vôbec jednoduché,“ upozorňuje.

„Odhodlajú sa k tomu, oznámiť tieto skutky niekedy až po desaťročiach. Argument, že skrátenie lehoty ich bude nútiť, aby to oznámili skôr je niečo veľmi surové a neprijateľné. Nikto a nič nemôže obeť nútiť, kedy a akým spôsobom má ten skutok, ktorý sa jej stal, oznámiť. Je to na nej, kedy sa rozhodne,“ pokračuje Gancárová.

Vypočujte si čo si o zmenách, ktoré novela Trestného zákona priviedla myslí právnička Sylvia Gancárová:

Poslankyne hovoria o ubližujúcej zmene

Súčasťou novely trestného zákona, ktorú poslanci NR SR schválili vo štvrtok (8. 2.) je aj skracovanie premlčacích dôb v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužívania maloletých, a to na polovicu.

Poslankyňa Národnej rady SR Zuzana Števulová (PS) poukázala na to, že koalícií až tak záleží na ich beztrestnosti, že neváhajú zmariť akúkoľvek nádej na spravodlivosť pre obete sexuálnych trestných činov.

„Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) minimálne od včera vie o ubližujúcej zmene Trestného zákona, ktorá drasticky skráti premlčaciu lehotu pre trestný čin znásilnenia z 20 na desať rokov,“ uviedla Števulová. Priblížila, že ministra osobne vyzvala, aby zariadil nápravu. Jej apely podľa nej odignoroval, uviedla vo štvrtok.

Aj poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) vyhlásila, že považuje znižovanie premlčacích dôb v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužívania maloletých za neprijateľné.

Argumentovala, že premlčacie doby sú preto tak dlhé, aby obete mali nádej, že sa tieto skutky vyšetria. Zdôraznila, že koalícia tvrdila, že premlčacie doby sa majú znižovať iba pri ekonomických trestných činoch.

Zníženie premlčacích dôb kritizovala vo štvrtok aj poslankyňa Martina Holečková (KDH). „Je to výsmech všetkým obetiam, ktoré zažili sexuálne násilie,“ uviedla. Dodala, že naďalej budú prichádzať s návrhmi, ktoré budú zlepovať postavenie obetí akéhokoľvek násilia.

Slovenské ženy neumlčíte odkazujú poslankyne

Poslankyne opozičných strán PS, SaS, KDH a hnutia Slovensko svoj nesúhlas so zmenami vyjadrili aj v piatok (9. 2.). Upozornili, že koalícia ide v protiklade s trendmi v trestnej politike, keďže obete znásilnenie často ohlasujú skutok s veľkým časovým odstupom.

„Týka sa to všetkých žien a dievčat a všetkých ľudí, ktorí žijú na Slovensku,“ vyhlásila poslankyňa Števulová.

Dodala, že vláda nemá žiadny dôvod, aby zasiahla do premlčacích dôb trestného činu znásilnenia. „Slovenské ženy neumlčíte ani nepremlčíte,“ povedala.

Poslankyne vystúpili oblečené v oranžových tričkách. Poslankyňa Holečková vysvetlila, že oranžová farba je symbolom lepšej budúcnosti bez násilia.

Opozičné poslankyne vyjadrili nesúhlas so skrátením premlčacích dôb v prípade znásilnenia.
Opozičné poslankyne vyjadrili nesúhlas so skrátením premlčacích dôb v prípade znásilnenia.Foto: RTVS

Holečková zároveň odsúdila štvrtkové slová poslanca Richarda Glücka (Smer-SD), ktorý vyhlásil, že žena si hádam všimne, že ju niekto znásilnil. Vyzvala ho, aby sa za svoje vyjadrenie ospravedlnil.

Gašpar: Umelo vyvolaná hystéria

Poslanec Smeru-SD Tibor Gašpar vyhlásil, že hystériu okolo tejto témy považuje za umelo vyvolanú. Zdôraznil, že trestné sadzby v súvislosti so znásilnením nemenili. „Ak niekto tvrdí, že teraz tu bude oveľa viac takýchto trestných činov, tak vás klame a zavádza,“uviedol v piatok na tlačovej konferencii.

Dodal, že len skrátili premlčacie doby a netýka sa to trestných činov pri maloletých. Gašpar pripomenul, že má manželku a dve vnučky. „Záleží mi na tom, aby sa ženy, ktoré sú mi príbuzné, ale aj všetky na Slovensku, cítili bezpečne,“ uviedol.

Zdôraznil, že je dôležité ženy, ktoré sa stanú obeťou znásilnenia motivovať, aby útok čím skôr nahlásili.

Vystúpeniu opozičných poslankýň sme sa venovali aj v relácii RTVS Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko