Na hlavný obsah

Rekordné protesty: V hlavnom meste prišlo 30-tisíc ľudí. Demonštrovalo sa aj v regiónoch a zahraničí

Demonštrovalo sa aj v Banskej Štiavnici či v Lučenci.

Rekordné protesty: V hlavnom meste prišlo 30-tisíc ľudí. Demonštrovalo sa aj v regiónoch a zahraničí
Desaťtisíce ľudí protestovali na opozičnej demonštrácii v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Opozičné aj občianske protesty pokračovali vo viac ako dvadsiatich mestách na Slovensku, napríklad aj v Prahe. Opäť ich zorganizovali najmä pre nesúhlas s novelou Trestného zákona.

Námestie SNP v Bratislave sa celé zaplnilo ľuďmi. Organizátori odhadujú, že prišlo asi 30-tisíc ľudí, najviac od začiatku demonštrácií. Vystúpili napríklad opoziční politici Michal Šimečka (PS) a Richard Sulík (SaS), ale aj otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka – Jozef Kuciak.

„Myslím si, že je dôležité dať najavo svoju nespokojnosť,“ uviedla jedna z protestujúcich. „Motivujú ma najmä naše deti, aby mali trošku inú budúcnosť, ako si myslíme, že by ich čakala. Chceme s tým niečo spraviť,“ priblížil zas iný protestujúci.

V hlavnom meste sledovala zhromaždenie redaktorka Barbora Škulová:

Organizátori pozývali na protest do Bratislavy ľudí z celého Slovenska. Tí, ktorí nemohli prísť, zostali vo svojich mestách. Protesty majú aj medzinárodný rozsah – konajú sa napríklad aj v Prahe, Brne, Krakove, Paríži či Bruseli.

„Žiadame to, čo ľudia na celom Slovensku, teda štandardný legislatívny proces, zastavenie konšpirovania, zastavenie prekrúcania faktov a štandardnú diskusiu o problémoch v NR SR,“ skonštatoval spoluorganizátor protestov v Prievidzi Miroslav Procházka.

Prievidza bola jedným z prvých miest, ktoré naskočili do vlaku protestov, popri Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach.

V menších mestách sa do organizácie protestov zapojili približne neformálne občianske iniciatívy a tie súčasnej vláde odkazujú, že boj o demokraciu nevzdávajú.

Situáciu na proteste v Prievidzi mapovala pre Správy z regiónov redaktorka Miriam Dobrotová:

„Mňa teší, ako sa ľudia stmelili, ako, aspoň tu na protestoch, chcú byť prítomní, vadí im to, považujú to za ohrozenie demokracie a sú ochotní prísť,“ hovorí Peter Čech organizátor protestov v Košiciach.

Protestovali aj v zahraničí

„Myslím si, že je nesmierne dôležité, aby sme aj my tu v zahraničí ukázali, že osud Slovenska nám nie je ľahostajný. Chceme, aby vláda pocítila ten tlak, že občania sú nespokojní s tým, čo sa tu deje,“ povedal Slovák protestujúci v Bruseli.

Každý týždeň sa počet miest, v ktorých ľudia protestujú, zvyšuje. Napríklad minulý týždeň začali protestovať aj vo Veľkom Krtíši. Tento týždeň sa ľudia po prvýkrát stretávajú napríklad aj v Banskej Štiavnici, Dunajskej Strede, Lučenci či vo Svite.

Podľa opozície sa ľudia na námestiach po celom Slovensku ozývajú stále viac. Koalícia na svojom zámere trvá.

„Vládna koalícia naďalej pretláča svoj promafiánsky balíček, ktorý pomôže iba kriminálnikom, zlodejom, mafiánom a ľudia ho nechcú. Ukazujú to aj prieskumy verejnej mienky a aj to, koľko ľudí prišlo už po siedmykrát protestovať na námestia,“ vyhlásil Šimečka.

„Je to top a jediná téma opozície – veľmi falošná, veľmi skreslená. Naši voliči očakávajú od nás, že neustúpime, že budeme konzekventní, že si budeme stáť za slovom,“ reagoval poslanec NR SR Roman Michelko (SNS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko