Na hlavný obsah

Ďalšie masové protesty: V Bratislave prišlo podľa organizátorov 27-tisíc ľudí

Išlo už o šiesty protest proti vláde Roberta Fica.

Ďalšie masové protesty: V Bratislave prišlo podľa organizátorov 27-tisíc ľudí
Ľudia počas protestného zhromaždenia hnutia Progresívne Slovensko (PS), strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) proti návrhu trestného zákona. Foto: TASR/Pavol Zachar

Vo viacerých mestách na Slovensku ľudia opäť protestujú proti novele trestného zákona. V Bratislave sa ľudia zišli na Námestí SNP. Išlo už o šiesty protest proti vláde Roberta Fica.

Námestie bolo plné ľudí, podľa informácií od organizátorov prišlo až 27-tisíc ľudí. Na pódiu sa vystriedali viacerí rečníci, a to najmä opoziční politici, ktorí zhromaždenie zorganizovali.

Neprotestovalo sa len v Bratislave, tento protestný večer mal aj medzinárodný rozsah ľudia vyšli do ulíc aj v Krakove, Prahe, Brne či Paríži. „Je mi veľmi ľúto čo sa deje v tejto krajine, ale toto dáva nádej, že sa to môže zmeniť,“ uviedol jeden z protestujúcich.

Slováci protestovali aj v Paríži.
Slováci protestovali aj v Paríži.Foto: Pavol Szalai

„Nesúhlasíme s tým, čo sa tu deje a potrebujeme ich zastaviť,“ uviedla iná protestujúca. Protesty sa zaobišli bez vážnejších incidentov a roztržiek.

Priebeh protestu v Bratislave sledoval redaktor Timotej Pisch. Reakciám opozičných aj koaličných politikov sme sa venovali v Správach RTVS:

Koalícia: Ľudia majú právo vyjadriť svoj názor

Podľa opozície sú protesty dôkazom nespokojnosti spoločnosti so zmenami v trestnom kódexe. Koalícia tvrdí, že ľudia majú právo vyjadriť svoj názor, zo svojho zámeru však nemieni ustúpiť.

„Spôsob akým to Ficova vláda pretláča parlamentom, akým znásilňuje parlamentné procesy je v 21. storočí neakceptovateľný, je to návrat do mečiarizmu,“ vyhlásil predseda PS Michal Šimečka.

Ľudia protestovali aj v Košiciach.
Ľudia protestovali aj v Košiciach.Foto: TASR/František Iván

„Lámeme spravodlivosť cez koleno a bez diskusie. V noci sa to zlomilo, boli sme tam do pol piatej, v normálnej krajine, že by sa rozhodovalo o takých dôležitých veciach nočnými rokovaniami…Toto nepatrí do demokratickej krajiny,“ hovorí poslanec NR SR František Majerský.

„Každý protest tohto typu je súčasťou demokracie, domnievam sa, že sú to politické protesty, kde chodia priaznivci tých strán, ktoré tieto protesty zvolávajú. Začínajú sa tam objavovať aj rôzne iné témy, vrátane prezidentskej kampane Ivana Korčoka, ja som rád, že ľudia môžu prejaviť svoj názor,“ skonštatoval poslanec NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD).

„Politické rozhodnutie už padlo, koalícia jasne osvedčila, že je odhodlaná dokončiť tento legislatívny proces. Samozrejme, protesty ľudí, pokiaľ sú pokojné, nič proti nim nie je možné namietať. Ale ukazuje sa, že takýto nátlak na koalíciu neplatí,“ uviedol poslanec NR SR Roman Michelko (SNS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko