Rekordne teplý február nepotešil ovocinárov. Stromy začali kvitnúť o mesiac skôr ako po iné roky. Pravdepodobnosť, že ešte prídu jarné mrazy, je však vysoká. Budúcu úrodu tak môžu úplne zničiť.
Marhuľové stromy v Dulovciach pri Nových Zámkoch sú už obsypané bielymi kvetmi. Takýto teplý február tu ešte nezažili. Ak sa nič nezmení, marhule budú oberať nie v júni ako zvyčajne, ale už v polovici mája.
„Je to extrémne skoro. Keď to takto zostane, bude veľmi dobrá úroda. Nevieme aké bude počasie,“ uviedol ovocinár z Duloviec Dušan Szabó.
Vlaňajšiu jar im zamrzlo 80 % úrody. A to stromy neboli zďaleka takto vykvitnuté.
„Problém je v tom, že v porovnaní s vlaňajškom, kedy boli tiež silné mrazy, musíme prekonať ešte o mesiac dlhšie riziko. Je strašne veľa dní a nocí pred nami, kedy musíme uchrániť úrodu pred mrazmi,“ skonštatoval Szabó.
Problému s vysokými teplotami pre ovocinárov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Marína Opálková:
Kvitnú nielen marhuľové stromy, ale omnoho skôr, ako by mali, pučia napríklad jablone. Vo Dvoroch nad Žitavou preto meškajú s jarnými prácami – stromy nestíhajú strihať.
„Strom má už apríl. Tie teploty sú naozaj až príliš vysoké na február a trvajú veľmi dlho,“ povedal ovocinár z Dvorov nad Žitavou Peter Drobňák. „Puky sú už otvorené, už tu dokonca vidíme prvé zelené časti,“ dodal.
Rekordne teplý mesiac
Február je rekordne teplý takmer na celom Slovensku. V južných regiónoch nemerali aj o 3 stupne Celzia viac ako iné roky. Nočné mrazy však môžu prísť ešte najbližšie tri mesiace.
„Pravdepodobnosť výskytu mrazov v marci a apríli je oveľa vyššia ako v máji. Neskoré mrazy sú nebezpečné práve tým, že poškodia niekedy už aj mladé plody,“ vysvetlil klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavol Faško.
V ovocných sadoch je toto asi štvrtá teplá zima. Spôsobuje to problémy aj so škodcami, ktoré nestihnú vymrznúť a na jar sa rýchlo šíria.
„Škodcovia nám prezimujú v takejto zime na stromoch. Každoročne tu pribúdajú aj noví exotickí škodcovia,“ uviedol ovocinár.
Teplé zimy trápia ovocinárov v celej Európe. Aby sa predišlo každoročným škodám, vedci šľachtia nové odrody ovocných stromov, ktoré by mali byť proti zmenám počasia odolnejšie.