Na hlavný obsah

Rekordne vysoké teploty trápia ovocinárov. Stromy už kvitnú, obávajú sa mrazov

Stromy začali kvitnúť o mesiac skôr ako po iné roky.

Rekordne vysoké teploty trápia ovocinárov. Stromy už kvitnú, obávajú sa mrazov
Ilustračná snímka - puky. Foto: RTVS

Rekordne teplý február nepotešil ovocinárov. Stromy začali kvitnúť o mesiac skôr ako po iné roky. Pravdepodobnosť, že ešte prídu jarné mrazy, je však vysoká. Budúcu úrodu tak môžu úplne zničiť.

Marhuľové stromy v Dulovciach pri Nových Zámkoch sú už obsypané bielymi kvetmi. Takýto teplý február tu ešte nezažili. Ak sa nič nezmení, marhule budú oberať nie v júni ako zvyčajne, ale už v polovici mája.

„Je to extrémne skoro. Keď to takto zostane, bude veľmi dobrá úroda. Nevieme aké bude počasie,“ uviedol ovocinár z Duloviec Dušan Szabó.

Vlaňajšiu jar im zamrzlo 80 % úrody. A to stromy neboli zďaleka takto vykvitnuté.

„Problém je v tom, že v porovnaní s vlaňajškom, kedy boli tiež silné mrazy, musíme prekonať ešte o mesiac dlhšie riziko. Je strašne veľa dní a nocí pred nami, kedy musíme uchrániť úrodu pred mrazmi,“ skonštatoval Szabó.

Problému s vysokými teplotami pre ovocinárov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Marína Opálková:

Kvitnú nielen marhuľové stromy, ale omnoho skôr, ako by mali, pučia napríklad jablone. Vo Dvoroch nad Žitavou preto meškajú s jarnými prácami – stromy nestíhajú strihať.

„Strom má už apríl. Tie teploty sú naozaj až príliš vysoké na február a trvajú veľmi dlho,“ povedal ovocinár z Dvorov nad Žitavou Peter Drobňák. „Puky sú už otvorené, už tu dokonca vidíme prvé zelené časti,“ dodal.

Rekordne teplý mesiac

Február je rekordne teplý takmer na celom Slovensku. V južných regiónoch nemerali aj o 3 stupne Celzia viac ako iné roky. Nočné mrazy však môžu prísť ešte najbližšie tri mesiace.

„Pravdepodobnosť výskytu mrazov v marci a apríli je oveľa vyššia ako v máji. Neskoré mrazy sú nebezpečné práve tým, že poškodia niekedy už aj mladé plody,“ vysvetlil klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavol Faško.

V ovocných sadoch je toto asi štvrtá teplá zima. Spôsobuje to problémy aj so škodcami, ktoré nestihnú vymrznúť a na jar sa rýchlo šíria.

„Škodcovia nám prezimujú v takejto zime na stromoch. Každoročne tu pribúdajú aj noví exotickí škodcovia,“ uviedol ovocinár.

Teplé zimy trápia ovocinárov v celej Európe. Aby sa predišlo každoročným škodám, vedci šľachtia nové odrody ovocných stromov, ktoré by mali byť proti zmenám počasia odolnejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko