Na hlavný obsah

Rezort diplomacie požiadal belgické úrady o preskúmanie smrti Jozefa Chovanca

Minister spravodlivosti zvažuje podanie medzištátnej sťažnosti.

Rezort diplomacie požiadal belgické úrady o preskúmanie smrti Jozefa Chovanca
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí odovzdalo diplomatickú nótu na belgické ministerstvo zahraničných vecí v prípade vyšetrovania úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca na bruselskom letisku Charleroi.

Informoval o tom v utorok (27. 2.) minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) spoločne s ministrom spravodlivosti Borisom Suskom (Smer-SD).

„Žiadame o preskúmanie doterajších postupov belgických úradov,“ uviedol Susko. V diplomatickej nóte podľa Blanára Slovenská republika vyjadrila vážne pochybnosti týkajúce sa tragickej smrti občana SR v Belgicku. „Zdôraznili sme tiež záujem na dosiahnutí objektívneho vyšetrenia tejto udalosti,“ dodal Blanár.

Obaja uviedli, že rešpektujú nezávislosť súdnej moci Belgického kráľovstva a nechcú zasahovať do jej rozhodovacích právomocí.

V prípade, že sa belgické úrady s výhradami rezortu diplomacie SR nevysporiadajú, minister spravodlivosti je pripravený podať medzištátnu sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva.

Kontroverzný zákrok policajtov

Jozef Chovanec zomrel 23. februára 2018. A to po zatknutí belgickou federálnou políciou na bruselskom letisku Charleroi a následnom kontroverznom zákroku policajtov v cele predbežného zadržania.

Slovenská republika vstúpila do trestného konania ako tzv. partie civile (poškodená strana) 26. marca 2021. Posledné pojednávanie v tejto veci sa uskutočnilo 25. a 26. januára tohto roka na Chambre du Conseil.

Zásah proti Jozefovi Chovancovi.
Zásah proti Jozefovi Chovancovi.Foto: RTVS

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko